null Liikkeen kielellä

Iiro Heikkilän lajeja ovat tulitaide ja lattia-akrobatia.

Iiro Heikkilän lajeja ovat tulitaide ja lattia-akrobatia.

Liikkeen kielellä

Sirkusopinnot toivat Iiro Heikkilälle ammatin, työn ja rakkauden.

Pääsy sirkustaiteilijan opintoihin Turun ammattikorkeakouluun oli Iiro Heikkilän, 28, elämän käännekohta. Vaskivuoren lukion tanssilinjalla opiskelleen Heikkilän tarkoituksena oli alun perin mennä heti lukion jälkeen armeijaan. Muutama päivä ennen yhteishaun päättymistä hän alkoi kuitenkin selata hakuopasta.

– Huomasin, että on mahdollista opiskella sirkustaiteilijaksi. Pääsykokeissa esitin nykytanssipläjäyksen ja heitin vähän volttia. Armeijaan menin myöhemmin, Heikkilä kertoo.

Modernia tanssia ja akrobatiaa harrastaneella Heikkilällä oli ollut nuorena vain yksi päämäärä: tulla tanssijaksi. Sirkusta opiskellessa omiksi lajeiksi valikoituivat tulitaide, lattia-akrobatia ja kiinalainen tolppa.

– Tuli pelottaa ja polttaa, siksi tulitaide kiehtoo minua. Tanssitaustasta on hyötyä lattia-akrobatiassa ja kiinalaisessa tolpassa, joissa työskennellään koko keholla, Heikkilä sanoo.

Opintojen myötä Heikkilä pääsi töihin Turun Kaupunginteatterin lavalle. Eräänä päivänä hän näki kauniin naisen astelevan teatterin henkilökunnan ovesta. Heikkilä pyysi naista lähtemään kanssaan ulos. Se ei onnistunut heti, vaan vasta pienen taivuttelun jälkeen. Pari on nyt ollut yhdessä viisi vuotta.

Tänä keväänä työ vie tanssi- ja sirkustaiteilija Heikkilää Tampereelle, missä hänet nähdään Tampereen Työväen Teatterin lavalla musikaaleissa Carmen ja Liz. Heikkilä myös opettaa Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulussa.

Sirkus on vaikuttanut Heikkilään monella tavalla. Se on muun muassa vahvistanut motoriikkaa ja kehon hallintaa.

– Sirkus on myös opettanut työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa ja lujittanut omaa tahtoa.

Omille sirkusoppilailleen Heikkilä haluaa korostaa työnteon merkitystä. Hänen viestinsä on, että asiat ovat saavutettavissa.

– On mahdollista oppia seisomaan yhdellä kädellä, mutta sen opetteleminen voi viedä kaksi vuotta.

Heikkilä uskoo, että sirkusharrastus vahvistaa lapsissa ja nuorissa erilaisuuden hyväksymistä.

– Sirkuksessa ei ole tärkeää se, miltä joku näyttää. Arvostettavia asioita ovat sen sijaan motivaatio, sosiaaliset taidot ja osaaminen, Heikkilä toteaa.

Ikä alkaa jo näkyä Heikkilän fyysisesti vaativassa työssä. Siinä missä nuorena riitti pari venyttelyä, tarvitaan nyt puolen tunnin alkulämmittely. Heikkilän tavoitteena on selvitä ammatissaan kolmekymppiseksi asti ilman leikkauksia. Sinä päivänä, kun lavalla olo ei enää onnistu, hän toivoo löytävänsä alalta töitä vaikkapa ohjaajana.

Heikkilä on oivaltanut, että ihminen kasvaa ja kehittyy kulkiessaan kohti tavoitteitaan. Päämäärä ei ole hänelle tietty piste vaan laaja horisontti.

– Sirkusopinnot antoivat minulle sellaisen horisontin, Heikkilä sanoo.


Iiro Heikkilä ehdottaa seuraavaksi haastateltavaksi Muutosvoima-sarjaan frisbeegolfia harrastavaa Otto Ikosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.