null Likainen arki

Brittien yläluokalla oli pinttyneet tavat.

Brittien yläluokalla oli pinttyneet tavat.

Likainen arki

Vuonna 1851 brittiläinen maalaispastori Thomas Marsham rakennutti itselleen suuren pappilan Norfolkiin. 160 vuotta myöhemmin kirjailija Bill Bryson siirtyilee samassa talossa huoneesta toiseen ja kertoo tarinoita. Ne on koottu kirjaan Sisään. Lyhyt historia lähes kaikesta kotona (WSOY 2011).

Brysonin tarinat alkavat aina huoneesta, mutta leviävät milloin minnekin, useimmiten brittiläiseen ihmiseloon keskiajalta 1800-luvulle. Aikajänteen loppupuolella Britannia oli maailman suurvalta, mutta Brysonin tarinoiden perusteella järkyttävä arkielämän takapajula.

Makuuhuoneessa käsitellään gynekologiaa, tai oikeastaan sen olemattomuutta, sillä lääkärin ei ollut soveliasta lähestyä naisen ruumista. Lastenhuoneesta aukeaa näkymä järkyttävään lapsikuolleisuuden, lapsityövoiman, köyhyyden ja viktoriaanisen kasvatuksen tylyyn maailmaan. Kylpyhuone vie likaisuuden, peseytymisen ja ulosteiden käsittelyn haisevaan ja tautiseen historiaan.

Elämä perustui usein omituisiin moraalisiin luuloihin ja pinttyneisiin tapoihin. Monessa asiassa antiikin aikana oltiin paljon sivistyneempiä kuin parituhatta vuotta myöhemmin Euroopan reunalla. Roomalaiset esimerkiksi kylpivät ahkerasti, mutta britit uskoivat että peseytyminen avaa ihohuokoset ja päästää näin tauteja aiheuttavan huonon ilman ihon alle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.