null Likaiset lapset

Likaiset lapset

Lapin herättäjänä paremmin tunnettu Lars Levi Laestadius oli kiinnostunut saamelaisten uskomuksista, joita hän kokosi teokseensa Lappalaisten mytologian katkelmia (SKS 2011). Kirja havainnollistaa saamelaisten vanhan luonnonuskon ja kristinuskon kohtaamista ja sekoittumista kansanuskoksi.

Laestadius kertoo muun muassa maahisista eli maanalisista, jotka nimensä mukaisesti elävät maan alla. Maanalisten alkuperästä on erilaisia oletuksia. Norjassa kerrotaan, että he olisivat langenneita enkeleitä.

Jotkut taas väittävät, että maanaliset ovat Aatamin ja Eevan jälkeläisiä siinä missä me ihmisetkin. Kerrotaan, että Eeva oli pesemässä lapsiaan, kun Jumala kutsui häntä. Eevalle tuli kiire piilottaa ne lapsista, jotka olivat vielä likaisia. Jumala kysyi, olivatko kaikki hänen lapsensa paikalla ja kun Eeva vastasi myöntävästi, Jumala sanoi: ”Minkä sinä olet piilottanut Jumalalta, olkoon piilotettu myös ihmisiltä.” Niin Eevan piilottamista lapsista tuli maanalisia.

Maanalisten tiedetään sieppaavan itselleen ihmislapsia ja jättävän tilalle vaihdokkaan. Koska maanaliset eivät kestä ristinmerkkiä, kaste suojelee lasta. Vanhan kansanuskomuksen mukaan myös lapsen kapalon kietominen ristiin saattaa auttaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.