null Lisää vauhtia!

Lisää vauhtia!

Kunto kasvaa lepäämällä. Sen on oppinut tikkurilalainen Paula Jääskeläinen, joka on kilpaillut juoksussa seitsemänvuotiaasta koulutytöstä asti.

— Tavoitteet ovat kyllä ajan mittaan muuttuneet. Olen siirtynyt seuraotteluiden ratapyräyksistä kestävyysjuoksuun: maantiekymppeihin ja puolimaratoneihin. Haluan kokeilla mihin pystyn, ennen kuin kehon rajat tulevat vastaan. Toivoisin, että lähivuosina kroppa sanoisi maratonillekin kiitos kyllä, Paula toteaa.

Juoksu-uraa Paula on tehnyt Kenttäurheilijat-58:n joukkueissa. Vuosina 1998–2002 hän oli mukana voittamassa Suomen mestaruuksia 4 x 800 metrin viestissä ensin 17- ja sitten 19-vuotiaiden tyttöjen sarjoissa.

— Viime kesänä juoksimme samalla matkalla naisten SM-pisteille eli seitsemänneksi, Paula kertoo.

— Pikamatkat ovat sujuneet vanhalta pohjalta, vaikka harjoittelen nyt pitkiä juoksukisoja varten. Kasisatanen taittuu minulta viestissä noin ajalla 2.36. Minulla ei ole suorituspaineita. Haluan toki ylittää itseni ja voittaa kellon joka kerta kun kilpailen.

Seuraavan kerran Paula kokeilee vauhtiaan Vantaan Aviapolis-juoksussa sunnuntaina 17.5.

Keväiset polut houkuttavat

Paula juoksee valtaosan viikoittaisista 50 juoksukilometristään yksin Tikkurilan ja Hiekkaharjun lähimetsissä. Hän nauttii luonnon seuraamisesta ja upottautumisesta omiin mietteisiin. Kevätaikaan poluille alkaa ilmestyä lisää muita juoksijoita.

— Joskus huomaa tyylistä, että lenkkarit on kaivettu kaapista talven pölyttymisen jälkeen ja nyt juostaan niin kovaa kun päästään. Sellainen lenkki jää monella ensimmäiseksi ja viimeiseksi, niin inhottavalta huhkiminen tuntuu. Kannattaisi ottaa rauhallisesti ja nautiskella liikkumisesta. Samalla keinolla välttyy rasitusvammoilta.

Paula juoksee hyvin säästeliäästi. Treenisuunnitelman hän tekee itse harjoituskokemustensa pohjalta.

— Jos olen väsynyt päivän töistä tai siitä, että on tullut syötyä huonosti, saatan vaihtaa harjoituksen lepoon tai muuttaa sen kevyeksi lenkiksi. Pientä lihaskremppaa on jokaisella silloin tällöin, mutta olen välttynyt pitkiltä sairasteluilta. Kausina 2006–2007 piti tosin säätää rasitusastman hoitoa.

Toistaiseksi Paulan vuoteen mahtuu vitosen ja kympin kisojen lisäksi yksi puolimaraton. Viime kesänä 21 kilometriä sujahti Turussa tunnissa ja 34 minuutissa.

Treenit Hakunilassa

Eikö pitkään ja kovaa juokseminen ole tuskallista rääkkiä?

— Ei meistä juoksijoista. Maksimiteholla liikkuminen ja sen tuomat tuntemukset ovat koko homman idea. Ensimmäisessä testijuoksussa 14-vuotiaana keskeytin, kun olin kokematon ja pelästyin, kun minulle tuli paha olo. Nykyään osaan aika hyvin arvioida vauhtini ja säästää voimaa myös loppukiristykseen.

Paula "löydettiin" kestävyysjuoksuryhmään urheilukoulun ja seuraotteluiden kautta. Hakunilan pommisuojassa, urheilukentillä ja lenkkipoluilla treenataan tekniikkaa ja tehdään vetoharjoituksia. Nykyään ryhmän kokeneimpiin kuuluva Paula tekee harjoitukset yksilöllisesti ja varoo, ettei porukassa rutistaminen johdata harjoitusta kilpailuvauhdin puolelle.

Aamulla pitää saada nukkua

Paulan suosikki urheilumaailmassa on hiihtäjä Sami Jauhojärvi.

— Hänen huumoripitoinen itsevarmuutensa kunnostaan ja kyky olla välittämättä muiden hammastelusta ovat ihailun arvoisia.

Paula kuvaa omaakin luonnettaan rauhalliseksi, kunhan hän saa tehdä asioita omien rytmien mukaan.

— Olen iltaihminen. Kehoni herää hitaasti, joten aikaiset lenkit tai kilpailustartit ovat minulle kauhistus. Takavuosien treenileirit Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa olivat liian vaikeita, kun lenkille lähdettiin aamuseitsemältä. Kehityn paremmin kotona Suomessa, kun voin juosta illalla.

Urheilu ei ole Paulan elämän keskipiste. Ystäviä löytyy myös muista vapaa-ajan tekemisistä ja entiset koulutoverit ovat edelleen läheisiä.

— Valmistuin keväällä tradenomiksi ja alkaa olla aika etsiä vakituista työpaikkaa. Toistaiseksi autan vanhempieni tilitoimistossa. Äiti ja isä ovat aina osanneet tukea minua oikein. Juoksussakaan ei ole vaadittu voittoja liukuhihnalta, vaan arvostettu järkevää kehitystä.

— Maksimiteholla liikkuminen ja sen tuomat tuntemukset ovat koko homman idea.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.