null Loppu lajisorrolle, julistaa Marianna Koljonen

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Loppu lajisorrolle, julistaa Marianna Koljonen

Animalialla työskentelevän Marianna Koljosen mielestä jokainen eläinyksilö on itsessään arvokas.

Animalia ry:n Marianna Koljonen puhuu eläinten oikeuksista Tuomiokirkossa 17.2. Miksi eläimillä pitäisi olla oikeuksia?

– Animaliassa lähdetään siitä, että jokainen eläinyksilö on itsessään arvokas kuten jokainen ihminenkin. Vaikka koira olisi vanha ja sairas, eikä enää hyvä vaikka agilityssä, siitä pidetään huolta. Tuotantoeläinpuolella on toisin, siellä eläimillä on lähinnä välinearvo. Jos lypsylehmä ei tiinehdy eli tuota kohta vasikkaa ja maitoa, se joutuu teuraaksi.

Mitä tarkoittaa eläimen oikeus olla eläin? 

– Eläin saa silloin käyttäytyä lajilleen tyypillisesti. Tämä sisältää liikkumisen, sosiaaliset suhteet ja poikasen hoitamisen, ruoan hankinnan, lepäämisen ja muut aktiviteetit, joita eläin luonnostaan tekee.

Minkälainen suhde urbaaneilla ihmisillä on eläimiin?

– Suhde eläimiin on jakautunut: lapsillekin opetetaan, että eläimiä ei saa vahingoittaa, mutta toisaalta käytetään valtavasti hyödykkeitä, joiden vuoksi eläimet ovat kärsineet ja kuolleet. Kaupungeissa kasvissyönti ja eläinten oikeuksien kannatus ovat yleisempiä kuin muualla. Kaupungissa eläminen voi antaa välimatkaa tarkastella kriittisesti eläintuotantoa. Olen itse kotoisin maalta.

Miksi eläimistä pitää puhua kirkossa?

– Lajisorto on seuraava iso ratkaistava kysymys ihmiskunnalle. Oikean ja väärän pohtiminen sopii hyvin kirkkoon.

Marianna Koljonen keskustelee eläinten oikeuksista kirjailija Antti Nylénin ja dosentti Laura Hännisen kanssa Maan suola -sarjassa Tuomiokirkon kirkkosalissa keskiviikkona 17.2. kello 17.30.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: