null Lounasta senioreille

Kielotiellä asuva Meeri Hytönen saa Sami Kuusistolta vasta valmistetun lounaan.

Kielotiellä asuva Meeri Hytönen saa Sami Kuusistolta vasta valmistetun lounaan.

Lounasta senioreille

Simonkodin keittiössä valmistetut ruuat kiitävät Sami Kuusiston matkassa Tikkurilan ja Hiekkaharjun kotipalvelun asiakkaille.

Lounaslähetti Sami Kuusisto vie joka arkipäivä lämpimän aterian yli 30 kotiin Tikkurilan keskustan lähistölle. Kahden tunnin kierroksen varrella on monenlaisia pysähdyspaikkoja hissitalon yläkerta-asunnoista takatonttien rintamamiestaloihin. Homma kysyy kuntoa, reippautta ja nokkeluutta, jotta matka joutuu ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Samilta löytyy näitä kaikkia ominaisuuksia.

— Tykkään jutella iäkkäiden ihmisten kanssa. Moni odottaa tuloani minuutilleen ja kohtaaminen on molemmille mukava. Vaikka minulla on kiire eteenpäin, autan aina jos joku on pulassa. Palanut lamppu vaihtuu nopeasti. Kaatumisista tai muista haavereista soitan tiedon kotipalveluun.

Possupataa ja kiisseliä

Tänään Samin kyydissä on kiinalaista possupataa ja omenakiisseliä. Ruoka höyryää kauniissa keramiikka-astioissa, tiiviiseen styrox-laatikkoon suojattuna.

Sami pakkaa 13 henkilölle rekisteröidyn Mercedeksensä Simonkodin pihassa. Samassa rivistössä on jo useampi Myllymäen Kuljetus Oy:n ajokki.

Yhtiö kuljettaa joka päivä ruokaa sekä kotipalvelun asukkaille että lounastajille palvelukeskuksiin. Ateria maksaa asiakkaalle kuusi euroa. Lähetti saa joka päivä uuden tilauslistan, johon on merkitty myös erikoisruokavaliot ja muut toivomukset.

Moni hitaasti liikkuva asukas on tyytyväinen, kun lähetti kantaa laatikot ripeästi sisään.

— Ruokapalvelun asiakkaat eivät pysty itse huolehtimaan aterioistaan iän, sairauden tai muuten huonon kunnon vuoksi. Tuntuu mukavalta, kun minuun luotetaan. Jos minulla on sijainen, kysellään miksen itse tullut.

— Joskus saatetaan kyllä olla myös omapäisellä tuulella ja lähdetään kävelylenkille juuri silloin, kun olen tulossa. Jos en saa ruokaa perille, ilmoitan siitä Simonkodille keittiön esimiehelle ja teen uuden yrityksen seuraavana päivänä.

Kyytiä kaloreille

Kielotiellä Tikkurilan kirjaston lähettyvillä Sami pyöräyttää auton punatiilisen 1980-luvun kerrostalon pihaan. Sen neljännessä kerroksessa asuu juuri 80 vuotta täyttänyt Meeri Hytönen. Hän kertoo, miten syntymäpäiväjuhlat menivät, ja Sami toteaa, että Meerin juhlia varten uudella tavalla leikattu kampaus on pukeva.

— Hyvien kotipalvelujen ansiosta ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi ja jaksavat asua kotona pitempään. Ruokakuljetusten lisäksi kuljetan ikäihmisiä päiväkeskuksiin. Ne matkat ovat täynnä iloista jutustelua. Siinä minunlaiseni moottoriturpakin jää kakkoseksi, Sami kertoo naurahtaen.

"Vaikka minulla on kiire eteen-päin, 
autan aina jos joku on pulassa."

Jakelukierroksella kertyy ajokilometrejä vain kymmenen, mutta portailla ja pihateillä tulee otetuksi lukematon määrä askelia. Samin mielestä liikunta on työn plussapuolia. Jos vapaa-ajan salibandytreenit ovat olleet kevyitä, hän käyttää työkeikoilla mielellään jalkoja hissin sijaan.

— Nautin Vantaan väljyydestä, kaduilla on tilaa ajaa eikä tarvitse seistä ruuhkissa. Synnyin ja kasvoin Pasilassa, mutta Helsinkiin ei tee enää mieli.

Paluumatkalla henkilökuljetuksia

Kun Sami on matkalla päivän kierroksen viimeiseen osoitteeseen, jäteauto tukkii kapean kadun Hiekkaharjussa. Hän odottelee kärsivällisenä, kun roskis toisensa jälkeen kipataan mutkittelevan jättiläisen takasäiliöön.

— Onneakin on ollut matkassa, mutta kolareita ei ole sattunut. Tänä talvena kovinta rääkkiä on ollut työauton puhtaana pitäminen, kun lunta on rätvinyt peltien päälle aamusta iltaan.

Kierroksen päättyessä Samin pienoislinja-auton takatilassa on korkeat pinot eilisten lounaiden lämpöpak-kauksia, jotka palautetaan keittiölle. Lähetin oma koti on Itä-Hakkilassa, vain kymmenen kilometrin päässä päivän pääurakasta. Kotiin päin palaillessaan hän ajaa henkilökuljetuksia ja noutaa tyttärensä Hakunilasta päiväkodista.

Aikaisemmalta ammatiltaan Sami on leipuri, mutta hän joutui lopettamaan ne työt saatuaan jauhoallergian. Ruokalähettinä hän on toiminut kolme vuotta.

— Haluaisin pysyä kuljetusalalla koko työurani. Seuraava tavoitteeni ajaa äskettäin korottamallani D-kortilla henkilökuljetuksia myös suurella linja-autolla.

Jaa tämä artikkeli: