Lukko kaiteeseen ja avain mereen
Katajanokalle vievän kevyen liikenteen sillan kaiteessa on lukkoja tiheässä.

Katajanokalle vievän kevyen liikenteen sillan kaiteessa on lukkoja tiheässä.

Lukko kaiteeseen ja avain mereen

Sillan kaiteessa roikkuu ehkä noin pari tuhatta riippulukkoa. Katajanokka-seura on nimennyt sillan rakkauden sillaksi. Siitä kertoo kolmikielinen kyltti: Rakkauden silta, Kärlekens bro, Bridge of love.

Lemmenlukkoja on viritelty siltoihin Keski- ja Etelä-Euroopassa 1980-luvulta alkaen. Sittemmin lukkoja on löytynyt eri puolilta maailmaa. Suomessakin rakkauslukkoja on monella paikkakunnalla.

– Idea on kaikkialla suunnilleen sama. Toisilleen lupautunut pari tai ystävykset kiinnittävät sillan kaiteeseen lukon, johon on kaiverrettu molempien nimet tai nimikirjaimet. Kun avain heitetään yhdessä veteen sillan alle, lukosta tulee suhteen pysyvyyden symboli, kuvailee Katajanokka-seuran johtokunnan jäsen ja rakkaussillan puuhanainen Rea Anner.

Jokin aika sitten Tampereella herätti närkästystä se, että rakkauslukkoja hävitettiin ottamalla ne taiteelliseen uusiokäyttöön. Julkisuudessa keskusteltiin siitä, kenen omaisuutta lukot ovat.

Katajanokka-seura halusi olla kaukaa viisas ja varmistaa, että lukkojen kiinnittäminen sopi Helsingin kaupungille.

– Kaupungilta ei saatu virallista lupaa rakkauden sillalle. Mutta heltisi sentään lupaus olla poistamatta lukkoja, Anner kertoo.

Hän on toisinaan antanut häälahjaksi avaimen ja lukon, johon on kaiverrettu hääparin nimet. Joskus joku on kysynyt, mitä tehdä lukolle, jos liitto ei olekaan pysyvä.

– Ensin ehdotin, että lukon voisi poistaa yhdessä ja tehdä samalla jonkinlaista surutyötä. Nyttemmin ajattelen, että lukko voisi jäädä paikoilleen. Se rakkaus, mitä aikanaan oli, oli varmaankin vilpitöntä.

Näin rakkauslukko toimii: ”Lukko ripustetaan kaiteeseen ja avain heitetään yhdessä sillan alle.”

Jaa tämä artikkeli: