null Luomuruokaa lapsille

Luomuruokaa lapsille

Lähi- ja luomuruoasta puhutaan paljon, samoin koulu- ja päiväkotiruoasta. Nämä keskustelut tulisi yhdistää: lasten pitäisi saada mahdollisimman hyvälaatuista ruokaa, sillä se vaikuttaa, ei vain kasvuun, vaan kaikkeen kehitykseen sekä oppimiseen, keskittymiskykyyn ja vireyteen.

Suomessa ei ole tehty juurikaan tutkimuksia luomuruoan vaikutuksista, mutta maailmanlaajuisesti niitä on tehty paljon. Useat eri tutkimukset todistavat, että runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio voi vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin, syöpään ja joihinkin muihin tauteihin.

Polyfenolien uskotaan olevan yksi syy vihannesten ja hedelmien terveellisyyteen. Luomuruoka sisältää amerikkalaistutkijoiden mukaan tavanomaisesti tuotettua ruokaa enemmän terveellisiä yhdisteitä. Torjunta-aineiden käyttö tavanomaisessa tuotannossa ilmeisesti vaikuttaa ruoan sisältämiin yhdisteisiin.

Tutkimustulosten mukaan luomumarjat ja -vilja sisälsivät jopa 58 prosenttia enemmän polyfenoleja kuin tehotuotetut elintarvikkeet. Luomuruoka sisälsi tavanomaisia tuotteita enemmän myös askorbiinihappoa, jonka elimistö muuttaa C-vitamiiniksi. Luomumaito julistettiin varsinaiseksi terveyden eliksiiriksi, sillä siinä on jopa 60 prosenttia enemmän antioksidantteja ja terveellisiä rasvahappoja kuin tavallisessa maidossa. Luomuruoka tuotetaan käyttämättä kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita.

Vantaalla olisi verraten helppoa siirtyä luomu- ja lähiruokaan. Kaupunki viljelee omia peltojaan satoja hehtaareita. Niillä voisi viljellä luomuviljaa koulujen, päiväkotien, sairaaloiden ja muiden laitosten tarpeisiin. Lähialueella on myös paljon luomutiloja. Kasvispainotteinen ruoka olisi edullista myös ilmastonmuutosta ajatellen.

Sini Alén

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.