null Luutuin, traversoin, cembaloin

Markku Luolajan-Mikkola on vanhan musiikin lisäksi kiinnostunut vanhoille soittimille sävelletystä nykymusiikista.

Markku Luolajan-Mikkola on vanhan musiikin lisäksi kiinnostunut vanhoille soittimille sävelletystä nykymusiikista.

Luutuin, traversoin, cembaloin

Vantaan musiikkijuhlilla kuullaan vanhaa musiikkia periodisoittimilla.

Vantaalla on selvä tilaus klassisen musiikin tapahtumalle. Tai "riittävän vähän klassisen musiikin tarjontaa", niin kuin Vantaan musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola toteaa.

Vantaan musiikkijuhlat järjestetään tänä vuonna ensimmäisen kerran. Niistä on tarkoitus tehdä vuotuinen perinne. Vuosien aikana käydään läpileikkaus musiikin historiasta nykyaikaan.

— Jos pitää klassisesta musiikista, mutta on kyllästynyt sen perustarjontaan, musiikkijuhlilla on hyvä tilaisuus kuulla jotain uutta ja erilaista, vakuuttaa Luolajan-Mikkola.

Hän toivoo, että vantaalaiset ottaisivat riskin ja tulisivat kuuntelemaan periodisoittimilla esitettävää vanhaa musiikkia, sillä kaupallisilta radioasemilta ei kuule klassista tai barokkimusiikkia edes sattumalta.

Musiikkijuhlien konsertteja on kirkoissa ja Jokisalissa sekä kulttuuritalo Vernissassa.

 Periodisoittimella tarkoitetaan samanlaista soitinta, jolla säveltäjä itse on aikoinaan soittanut. Musiikkijuhlien konserteissa soitetaan esimerkiksi cembaloa, luuttua, dulciania, teorbia, traversoa ja viola da gambaa. Soittajien soittimet on tehty 1600- tai 1700-luvulla, tai ne voivat olla niiden kopioita.

Taiteellisen johtajan mielestä musiikkijuhlilla ei kannata tyytyä vain yhteen konserttiin.

— Eihän esimerkiksi jalkapallokaan heti ensimmäisen katselukerran jälkeen välttämättä ala kiinnostaa, vaan se vaatii pidempää tutustumista. Samalla tavalla musiikkia pitää kuunnella useamman kerran. Tietenkin jonkinlainen hyvä tunne ja kiinnostus pitää tulla jo ensimmäisellä kerralla, Luolajan-Mikkola selittää.

— Hämeenkylän, Myyrmäen ja Rekolan kirkoissa sekä kulttuuritalo Vernissassa järjestetään minifestivaalit, jotka ovat osa musiikkijuhlia. Niissä esitetään neljä dramatisoitua konserttia peräkkäisinä päivinä samassa paikassa, vinkkaa Luolajan-Mikkola.

 Musiikkijuhlien organisoijana on Suomalainen barokkiorkesteri, joka on aiemmin tunnettu nimellä Kuudennen kerroksen orkesteri. Nimi vaihdettiin, koska sen haluttiin kertovan suoraan orkesterin esittämästä musiikista. Luolajan-Mikkola on nykyisin orkesterin johtaja, mutta soittaa siinä myös itse. Hänen soittimiaan ovat viola da gamba ja barokkisello.

— Pyrimme tulevaisuudessa esittämään periodisoittimilla vanhan musiikin lisäksi uusia sävellyksiä, sillä jokaisen sukupolven pitää viedä musiikkia eteenpäin. Kehitystä ei tapahdu, ellei tutustu myös uuteen musiikkiin. Tätä voi verrata siihen, että lukisi vain vanhaa kirjallisuutta eikä nykykirjallisuutta tai sanomalehtiä ollenkaan.

 Vantaan musiikkijuhlilla kuullaan kansainvälisiä tuulahduksia. Suomalaisten lisäksi esiintyjäkaartissa on taiteilijoita Yhdysvalloista, Englannista, Saksasta, Islannista, Norjasta ja Belgiasta.

— Vanha musiikki antaa luvan taiteilijalle soittaa niin kuin itse sen kokee, koska on vähemmän kopioitavia malleja, Luolajan-Mikkola toteaa.

Vaikka soittotunneille pakotettuna sellopussin kanssa kuljeskelu ei pienenä poikana ollutkaan kivaa, on viola da gamba- ja sellotaiteilija löytänyt polkunsa — ja haluaa jakaa hyviä kokemuksia muille.

— Musiikki voi antaa lohtua, mielenrauhaa tai mielenylennystä. Samalla tavoin kuin luonnossa, musiikissa voi kokea jumaluutta, toteaa Luolajan-Mikkola ja lisää vielä Lutherinkin jo sanoneen, että "paholainen vihaa musiikkia".

 


 

Vantaan musiikkijuhlat 8.–15.8. kirkoissa

 

Hämeenkylän kirkko

Auratie 3

30-vuotisjuhla Bachin huilusonaatein ti 10.8. klo 18. Petra Aminoff, traverso, ja Annamari Pölhö, cembalo. Liput 8/5 e.

La Donna Barbara ke 11.8. klo 18. Katja Juhola, sopraano, Minna Nüberg, sopraano, Marianna Henrikson, cembalo, ja Janne Myllylä, tanssi. Ohjaus Ville Saukkonen. Liput 8/5 e.

De Angelis to 12.8. klo 18. Anneliina Koskinen, laulu ja soittimet. Liput 8/5 e.

Suite & Chaconne pe 13.8. klo 18. Anna-Maaria Oramo, cembalo. Liput 8/5 e.

 

Myyrmäen kirkko

Uomatie 1

Rencontres — kohtaamisia su 8.8. klo 20. TreMoli: Antti Tikkanen, viulu, Markku Luolajan-Mikkola, viola da gamba, ja Petteri Pitko, cembalo. Liput 15/10 e.

La Donna Barbara ma 9.8. klo 18. Katja Juhola, sopraano, Minna Nüberg, sopraano, Marianna Henrikson, cembalo, ja Janne Myllylä, tanssi. Ohjaus Ville Saukkonen. Liput 8/5 e.

Salzburgin virtuoosit ma 9.8. klo 20. Petri Tapio Mattson, viulu, ja Markku Mäkinen, urut. Liput 15/10 e.

De Angelis ti 10.8. klo 18. Anneliina Koskinen, laulu ja soittimet. Liput 8/5 e.

Suite & Chaconne ke 11.8. klo 18. Anna-Maaria Oramo, cembalo. Liput 8/5 e.

30-vuotisjuhla Bachin huilusonaatein to 12.8. klo 18. Petra Aminoff, traverso, ja Annamari Pölhö, cembalo. Liput 8/5 e.

Eläköön Erilaisuus! to 12.8. klo 20. Franz Vitzthum, kontratenori, Frode Thorsen, nokkahuilu, Bjarte Eike, viulu, Peter Spissky, viulu, Thomas Pitt, sello, Thomas Boysen, teorbi, ja Hans Knut Sveen, cembalo ja urut. Liput 20/15 e.

 

Pyhän Laurin kirkko

Kirkkotie 45

Musica Baltica & Mediterranea ti 10.8. klo 20. Aapo Häkkinen, cembalo ja musiikin johto, Kajsa Dahlbäck, sopraano, Peter Spissky, viulu, Minna Kangas, viulu, Mikko Perkola, viola da gamba, Eero Palviainen, luuttu, ja Visa Jämsä, dulcian. Liput 20/15 e.

Crusell & Hummel ke 11.8. klo 20. Eric Hoeprich, klarinetti, Catherine Manson, viulu, James Boyd, alttoviulu, ja Robert Max, sello. Liput 20/15 e.

Polyfonian juhlaa la 14.8. klo 20. Phantasm gambakvartetti: Laurence Dreyfus, diskanttigamba ja musiikin johto, Wendy Gillespie, diskanttigamba, Jonathan Manson, tenorigamba, Mikko Perkola, tenorigamba, ja Markku Luolajan-Mikkola, bassogamba. Liput 20/15 e.

Mozart su 15.8. klo 20. Eric Hoeprich, basettiklarinetti, Sirkka-Liisa Kaakinen, konserttimestari, musiikin johto, ja Suomalainen barokkiorkesteri. Liput 25/20 e.

 

Rekolan Pyhän Andreaan kirkko

Kustaantie 22

Suite & Chaconne ti 10.8. klo 18. Anna-Maaria Oramo, cembalo. Liput 8/5 e.

30-vuotisjuhla Bachin huilusonaatein ke 11.8. klo 18. Petra Aminoff, traverso, ja Annamari Pölhö, cembalo. Liput 8/5 e.

La Donna Barbara to 12.8. klo 18. Katja Juhola, sopraano, Minna Nüberg, sopraano, Marianna Henrikson, cembalo, ja Janne Myllylä, tanssi. Ohjaus Ville Saukkonen. Liput 8/5 e.

De Angelis pe 13.8. klo 18. Anneliina Koskinen, laulu ja soittimet. Liput 8/5 e.

 

Lisätietoja konserteista: www.fibo.fi/vantaanmusiikkijuhlat. Liput Lippupisteestä, festivaalin kotisivuilta tai ovelta tuntia ennen konserttia. S-etukortilla lipuista 2 euron alennus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.