Maa opettaa
Johanna ja Juha Tanska ovat kirjoittaneet erilaisen puutarhakirjan.

Johanna ja Juha Tanska ovat kirjoittaneet erilaisen puutarhakirjan.

Maa opettaa

Johanna ja Juha Tanska: Alussa oli puutarha. Viisaus kasvaa maasta. Kirjapaja 2013.


Kevättalven koleudessa on mukava välillä käpertyä viltin alle ja tutkia vaikkapa puutarhakirjaa. Johanna ja Juha Tanskan uudessa kirjassa oleillaan puutarhassa. Kirjan kuvitus nostaa myös esiin puutarhan hienoja yksityiskohtia. Teksteissä on kuitenkin kyse ennen kaikkea puutarhurin mielestä, hänen elämänasenteestaan ja jumalakuvastaan.

Samojen tekijöiden Silitä kissaa ja Talo minussa, minä talossa -kirjat ovat osoittaneet, että Tanskat osaavat luoda uutta kieltä. Harva pystyy nykyisin kirjoittamaan hengellisyydestä yhtä raikkaasti kuin he.

Tanskojen hiukan laiminlyödyssä puutarhassa ei suoriteta eikä pingoteta. Aika kulkee verkalleen. Kaikki niin penkeissä kuin ihmisessäkin kasvaa ja avautuu hitaasti ja pakottamatta. Kun kädet askaroivat maassa, ihminen oivaltaa omasta elämästään ja yhteydestään muihin ihmisiin ja luontoon jotain kadonnutta tai matkalla unohtunutta.

Paikoin kirjan teksti on kuulasta ja syvää, mutta silti koko ajan selkeää ja tajuttavaa – jos ei järjellä, niin kaipauksella.

Jaa tämä artikkeli: