null Maailma on monimutkainen, mutta ihminen hyvä

Pauli Waroma haluaa opettaa lapsilleen, ettei yksikään asia ole mustavalkoinen. Kuva: Esko Jämsä

Pauli Waroma haluaa opettaa lapsilleen, ettei yksikään asia ole mustavalkoinen. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Maailma on monimutkainen, mutta ihminen hyvä

Pauli Waroman mielestä kirkko toimii hyvän puolesta vahvemmin kuin kukaan muu.

Pauli Waroma on viime aikoina uinut syvissä vesissä.

– Olen pohtinut paljon, onko ihminen pohjimmiltaan hyvä vai paha, hän kertoo.

Waroma on mainostoimisto Sherpan toimitusjohtaja ja ensimmäinen Kirkko ja kaupungin tämän vuoden kolumnisteista. Ja mitä tulee mainittuihin pohdintoihin, Waroma haluaa ainakin uskoa, että ihminen on hyvä.

– Haluaako ihminen universaalisti hyvää toiselle? Minä en tiedä, mutta jos ihminen onkin paha, siihen voi vaikuttaa vain hyvällä.

Kysymys ihmisyyden luonteesta on noussut Waroman mieleen etenkin viime aikojen someräyhäämistä seuratessa. Sen sijaan, että ihmiset perehtyisivät asioihin ajan kanssa, he levittävät taistelukiiman vallassa nopeita ja kärjistettyjä nettitekstejä.

– Raivo ja negatiiviset uutiset leviävät paremmin ja saavat enemmän tykkäyksiä, minkä vuoksi somessa kannattaa olla kärkäs. Kolme päivää vanhasta uutisesta ei enää haluta puhua, ja ihmiset haluavat olla ensimmäisten joukossa jakamassa juttuja, Waroma selittää.

Kuvio ärsyttää häntä. Waroma ei halua tuoda esille kaikkea pahaa, mitä ympärillä tapahtuu, vaan hyvää. Hän ei myöskään halua säntäillä ilmiöstä toiseen, vaan punnita asioita rauhassa.

Kari Mäkisen joukoissa

Viime kesänä Pauli Waroma totesi Kirkko ja kaupungin haastattelussa, ettei keksi yhtään hyvää syytä erota kirkosta. Hän on löytänyt kirkon sisältä paljon ihmisiä, jotka toimivat pitkäjänteisesti hyvän puolesta.

– Oma subjektiivinen kokemukseni on, että tämä asenne on kirkossa yleisempi kuin missään muualla, Waroma kertoo.

Se ei tarkoita, että toimiakseen hyvän puolesta ihmisen täytyisi olla kristitty tai kuulua kirkkoon. Waroman mielestä kirkko on vain ottanut asian omakseen enemmän kuin kukaan muu.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on kirkon pää-ääni, ja hänen ajatuksiaan haluan allekirjoittaa ja hänen joukoissaan seistä.

Periaatteessa Waroma voisi yhtä hyvin toimia vaikka Greenpeacen riveissä tai jossain muussa kansalaisjärjestössä. On osittain sattumaa, että hän on päätynyt toimimaan juuri kirkon kanssa. Toisaalta hän kokee, että kirkko on toivottanut hänet tervetulleeksi.

– Tietyllä tavalla kirkko on tehnyt sen itse. Arkkipiispa Kari Mäkinen on kirkon pää-ääni, ja hänen ajatuksiaan haluan allekirjoittaa ja hänen joukoissaan seistä, Waroma kertoo.

– Mutta aivan varmasti voisin tehdä tätä työtä vaikka Amnestyn kanssa.

Teologeja tarvitaan

Syvälle kirkon piireihin Pauli Waroma päätyi työskennellessään vuoden 2010 seurakuntavaaleissa. Vuonna 2014 hän oli suunnittelemassa seurakuntavaalien mainoskampanjaa, jonka iskulauseessa kehotettiin uskomaan hyvän tekemiseen.

Waroma huomauttaa, ettei ole teologi. Seurakuntavaalien kaltaisissa projekteissa vaaditaan vankkaa teologista ymmärrystä, mutta se vastuu jäi muille.

– Ensimmäisissä seurakuntavaaleissa minulla oli työparinani pastori Kari Kanala ja toisissa pastori Mari Leppänen. En haluaisi enkä uskaltaisi tehdä tätä työtä ilman teologista työparia, Waroma kertoo.

Waroma itse näkee kirkon ennen kaikkea lähimmäisenrakkautena, sinä samana hyvyytenä, johon hän haluaa uskoa ihmisessä. Väkivaltainen lähetyssaarnaaminen ei kuulu hänen visioonsa kirkosta. Häntä myös puhuttelee se, että kristinusko, juutalaisuus ja islam nousevat samoilta juurilta.

– Ehkä sitä teologiaakin pitäisi lukea, Waroma pohtii.

Minkälainen maailma on

Kotona Pauli Waromaa odottaa neljä lasta, joille pitäisi opettaa, millainen maailma on.

– Tärkein, mitä pyrin opettamaan lapsilleni, on se, ettei yksikään asia tässä maailmassa ole mustavalkoinen. Jokin asia voi olla Suomessa tällä hetkellä ja tällä säällä näin, mutta jossain toisaalla ja toisessa ajassa ei välttämättä, hän toteaa.

Tärkeää on myös ymmärtää, että kaikilla päätöksillä on niin sanottu vaihtoehtoiskustannus. Kun jotakin päättää tehdä, samalla sulkee muut valinnat pois. Valinnanvapaus on vaikeaa, mutta tärkeimpiä asioita, mitä ihmisellä on.

– Olen itse alkanut vasta yli kolmekymppisenä katsoa maailmaa avarammin. Haluan saada lapseni varhaisemmassa vaiheessa tajuamaan, että he voivat olla muovaamassa yhteiskuntaa eikä yhteiskunta heitä.

Haluan kirjoittaa positiivisen kautta, siltoja rakentaen ja parempaa maalaillen.

Tämän vuoden ajan Waroma siis vaikuttaa yhteiskuntaan muun muassa kirjoittamalla kolumneja. Kolumneissaan hän aikoo pitää kiinni ihanteistaan.

– Haluan kirjoittaa positiivisen kautta, siltoja rakentaen ja parempaa maalaillen. En halua kirjoittaa vain siitä, että tämä asia on läpimätä tai tuon pitää muuttua.

On paljon hyviä asioita, joista ihmisten pitäisi kuulla enemmän. Harvassa ovat nekään huonot asiat, joissa ei olisi mitään hyvää.

– Tämä media myös tukee visiotani. Jos kirjoittaisin Iltalehden nettiin asioita, joita haluaisin mahdollisimman monen lukevan, pitäisi olla kärkkäämpi, negatiivisempi ja väittävämpi. Tässä on mielestäni paikka puhua toisin.

Kuka olet?

Avomies ja isä. Tasa-arvon, kestävän kehityksen ja oikeudenmukaisuuden vaalija. Ahkera optimisti.

Mitä teet?

Opin. Hoidan lapsia. Suunnittelen markkinointia. Harrastan politiikkaa ja mietin miten voisin urheilla enemmän. Siivoan.

Miten asut?

Melko ahtaasti kauniissa talossa Helsingin keskustassa.

Mottosi?

Alles geht wie es gehen muss – kaikki menee kuten mennä pitää.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Haluatko valittaa vai vaikuttaa? Seurakuntavaaleissa saa äänestää, jos liittyy kirkkoon 15.8. mennessä

Ajankohtaista

Vain jäsenet saavat äänestää ja vaikuttaa seurakunnan ja kirkon linjauksiin, sanoo seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira Kirkkohallituksesta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.