null Haluatko valittaa vai vaikuttaa? Seurakuntavaaleissa saa äänestää, jos liittyy kirkkoon 15.8. mennessä

Ajankohtaista

Haluatko valittaa vai vaikuttaa? Seurakuntavaaleissa saa äänestää, jos liittyy kirkkoon 15.8. mennessä

Vain jäsenet saavat äänestää ja vaikuttaa seurakunnan ja kirkon linjauksiin, sanoo seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira Kirkkohallituksesta.

Syksyllä pidetään seurakuntavaalit. Pääkaupunkiseudulla niissä valitaan luottamushenkilöt Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien yhteisiin kirkkovaltuustoihin ja seurakuntien seurakuntaneuvostoihin.

Valitut luottamushenkilöt pääsevät äänestämään myös kirkolliskokouksen maallikkoedustajien vaalissa eli he vaikuttavat koko kirkon suuntaan. Vaaleilla on siis iso merkitys.

Äänioikeutettuja vaalissa ovat seurakuntien jäsenet. Eli, jos harkitsee liittymistä kirkkoon ja haluaa myös vaikuttaa, liittymisen aika on nyt.

Seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira kirkkohallituksesta, mihin mennessä pitää liittyä kirkkoon, jos haluaa äänestää seurakuntavaaleissa?

– Jos liittyy viimeistään 15. elokuuta, pääsee äänestämään. On mahdollista, että vaalilautakunta lisää äänioikeutettujen luetteloon myös tätä myöhemmin liittyneen, mutta varmaa se ei ole. Siksi kannattaa toimia heti, jos harkitsee asiaa.

Äänioikeuden käyttäminen on loistava tapa vaikuttaa oman seurakunnan ja koko kirkon tulevaisuuteen.

– Hanna Piira, kampanjapäällikkö

Onko äänioikeus hyvä syy liittyä kirkkoon?

– En halua arvioida hyviä tai huonoja syitä kirkkoon liittymiselle, mutta jos asia on ollut mielessä, lähestyvät vaalit voivat hyvinkin innostaa tekemään liittymispäätöksen. Äänioikeuden käyttäminen on loistava tapa vaikuttaa oman seurakunnan ja koko kirkon tulevaisuuteen.

Miten kirkkoon liitytään?

– Asian voi hoitaa joko verkossa liitykirkkoon.fi -palvelun kautta tai oman seurakunnan kirkkoherranvirastossa. Lisätietoja saa kirkon verkkosivuilta tai kirkkoherranvirastosta.

Kenellä on äänioikeus?

– Kaikilla 16 vuotta viimeistään vaalipäivänä 18.11.2018 täyttävillä kirkon jäsenillä.

Voiko 16-vuotias liittyä kirkkoon?

– Minkä tahansa ikäinen voi liittyä kirkkoon, mutta alaikäinen tarvitsee siihen huoltajien suostumuksen. Alle 12-vuotias ei voi liittyä kirkkoon ilman, että huoltaja on myös jäsen tai liittyy jäseneksi samalla. Tarkempia tietoja alaikäisen kirkkoon liittymisestä saa myös kirkon verkkosivuilta ja omasta seurakunnasta.

Miksi kannattaa äänestää?

– Äänestämällä ehdokasta, joka pitää esillä ja ajaa minulle tärkeitä asioita, vaikutan oman seurakuntani ja sen toiminnan linjauksiin ja päätöksiin. Valinnoilla on myös merkitystä koko kirkon tason päätöksentekoon.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.