Mallia Lutherilta
Jaakko Simojoki vierailee seniorikerhoissa.

Jaakko Simojoki vierailee seniorikerhoissa.

Mallia Lutherilta

Eläkeläispappi Jaakko Simojoki pohtii yhä, mitä on olla luterilainen kristitty.

Jaakko Simojokea on viime aikoina innostanut professori Kaarlo Arffmanin kirja Mitä oli luterilaisuus? Se esittelee Lutheria aikansa yleistä kehitystä vasten.

– Uskonpuhdistaja Martti Luther oli katolisen kirkon oma, hurskas poika. Hän odotti Kristuksen toista tulemista ja uskoi, että lopun aika oli lähellä. Ei hän halunnut perustaa uutta kirkkoa. Hän tuskin piti itseään luterilaisena. Se oli vastustajien antama nimitys, kertaa Simojoki luterilaisuuden lähtökohtia.

Mutta se on selvää, että Luther uskalsi kritisoida kirkkoa epäkohdista, joita muutkin tunsivat. Tosin se, että hän olisi naulannut laatimansa teesit kirkon oveen Wittenbergissä, on legendaa.

Kritiikin pääkohde oli anekauppa.

Kun ihminen sai ripissä syntinsä anteeksi, hänelle voitiin määrätä katumusharjoituksia. Kun katumusharjoituksena olivat aneet, asia hoitui rahalla.

Rahalla ostettiin hyvää oloa silloinkin, kun ajateltiin, että kuolleen isän tai äidin aikaa kiirastulessa voi lyhentää aneilla. Kirkko ja paavi tarvitsivat rahaa vaikkapa Pietarinkirkon rakentamiseen ja korjaamiseen.

– Luther oli liioittelun mestari. Niinpä yhdestä pienestä aneasiasta paisui suuri periaatekysymys. Totta kai itse aneasiakin oli paisunut alkuperäisen ajatuksen yli, jos oli alettu ajatella, että kun ’raha kirstuun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa’, Simojoki sanoo.

Lutherin mielestä minkäänlaiset hengelliset tai maalliset suoritukset eivät voineet olla uskon ydinasia.

– Jeesus on tehnyt ihmisen puolesta kaiken työn. Usko on Jumalan antama lahja. Lahjan saamisen ilosta nousee halu auttaa köyhiä, ja se onkin kristityn varsinainen kutsumus. Wittenbergiin perustettiin aikoinaan köyhienhoitorahasto. Siten köyhiä voitiin avustaa yhteisistä varoista. Heitä ei jätetty yksityisen hyväntekeväisyyden varaan, jatkaa Simojoki.


Jaakko Simojoki pohtii aihetta Martti Luther – kantavatko teesit julistusta? seniorikerhossa ti 22.4. klo 13–14.30 Myyrmäen kirkolla, Uomatie 1, ja ke 23.4. klo 12.30–14 Kivistön kirkolla, Laavatie 2.

Jaa tämä artikkeli: