null Malmin hautausmaalla riittää tarinoita eläville

Risto Alajan mukaan haudan olympiarenkaat kertovat Tapio Rautavaaran keihäänheiton saavutuksista. Kuva: Esko Jämsä

Risto Alajan mukaan haudan olympiarenkaat kertovat Tapio Rautavaaran keihäänheiton saavutuksista. Kuva: Esko Jämsä

Malmin hautausmaalla riittää tarinoita eläville

Risto Alajan vetämillä kävelykierroksilla muistellaan tunnettuja vainajia.

Malmin hautausmaalla on noin 50 000 hautaa. Haudattujen joukossa on myös mittava määrä edesmenneitä kuuluisuuksia iskelmätähdistä misseihin ja näyttelijöihin.

– Hautausmaa on täynnä tarinoita meille eläville. Eiväthän kuolleet niitä kuuntele, sanoo viikkiläinen eläkeläispappi Risto Alaja.

Hän on mukana järjestämässä jo toista kesää kahden tunnin kävelykierroksia, joissa vieraillaan seitsemän julkisuuden henkilön haudalla. Jokaisella pysähdyspaikalla Alaja kertoo kuolleesta lyhyen, elämäkerrasta löytyneen tarinan. Kierroksen osallistumismaksu lahjoitetaan Kirkon ulkomaanavulle.
 

Tapio Rautavaaran haudan olympiarenkaat muistuttavat siitä, että laulaja ja näyttelijä voitti keihäänheitossa olympiakultaa ja oli menestynyt jousiampuja."


Vaikka trubaduuri Petri Hohenthal, näyttelijä Oke Tuuri ja laulaja Laila Kinnunen ovat eri vuosikymmenten lapsia, on heillä jotain yhteistä.

– He kaikki olivat melkoista muusikkojengiä.

Sen takia jokaisella haudalla Jukka Linkoheimo ja Hessu Chydenius esittävät vainajan tutuksi tekemän laulun. Sellaisia ovat esimerkiksi Vihreät niityt ja Reino Helismaan säveltämä ja sanoittama Reissumies ja kissa. Lopussa kaikki osallistujat saavat liittyä Yksi ruusu on kasvanut laaksossa -yhteislauluun.

– Kappaleet ovat meikäläisen ikäpolven hittejä, jotka ovat lähes kaikille osallistujille tuttuja.


Missin suu ei saanut olla mytyssä

Tapio Rautavaaran haudan olympiarenkaat muistuttavat siitä, että laulaja ja näyttelijä voitti keihäänheitossa olympiakultaa ja oli menestynyt jousiampuja. Risto Alajan mukaan sodan muistot vaivasivat kansan rakastamaa monilahjakkuutta

– Rautavaara puhui siitä, kuinka hän halusi olla hyvä ihminen, vaikka hän oli joutunut tekemään sodassa pahaa.

Huolia oli myös 18-vuotiaana Miss Suomeksi kruunatulla ja sittemmin laulajaksi ryhtyneellä Armi Aavikolla. Elämäkerran mukaan menestys tuotti paineita.

– Missin täytyi olla aina hyvällä tuulella, eikä suu saanut olla mytyssä.

Yksi tarinoista käsittelee Suomi-filmien vakiokasvoa. Tauno Palo katosi kesken elokuvan kuvauksien ja palasi vasta viikon jälkeen aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Juttujen kertomisen ohessa Alaja sivuaa myös hautausmaan historiaa.

– Malmin hautausmaan toimisto toimi aikaisemmin asemarakennuksena. Aleksis Kiven kadun ruumishuoneesta vainaja ja saattoväki saatettiin siirtää junaan.

Nykyään ruumishuone toimii nuorisotalona, ja raideyhteys lakkautettiin vuonna 1954. Tarinat eivät silti ole kadonneet.

Laulujen kävelyt ma 22.8. ja ti 23.8. klo 18 Viikin kirkon edestä, Agronominkatu 5. Ilmoittautuminen 15.–18.8. sähköpostitse: ralaja289@gmail.com. 15 euron osallistumismaksu maksetaan käteisellä. Yhdelle kierrokselle mahtuu 30 osallistujaa. Säävaraus.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: