null Malmin uusi kirkkoherra on rauhanturvaajaveteraani

Arikka kahden vuoden takaisessa kuvassa komennuksellaan Mazar-i Sharifissa Afganistanissa, missä hän oli sotilaspappina. Kuva: Heikki Arikan kotialbumi

Arikka kahden vuoden takaisessa kuvassa komennuksellaan Mazar-i Sharifissa Afganistanissa, missä hän oli sotilaspappina. Kuva: Heikki Arikan kotialbumi

Ajankohtaista

Malmin uusi kirkkoherra on rauhanturvaajaveteraani

Helsingin suurimman seurakunnan kirkkoherraksi valittu Heikki Arikka haluaa tulla malmilaisten omaksi papiksi – pitkällä tähtäimellä.

Eilen valittu Malmin uusi kirkkoherra Heikki Arikka odottaa innolla uutta elämäänsä Pohjois-Helsingissä. Papin roolin lisäksi hän esittelee itsensä ennen muuta kolmen pojan isänä ja paikallisaktivistina, joka vapaa-ajallaan liikkuu innokkaasti ja käy konserteissa ja näyttelyissä.

– Eniten minua innostavat kohtaamiset ihmisten kanssa ja aion panna kasvoni ja kroppani likoon Malmin seurakunnan puolesta. Toivon siis, että missä tahansa liikunkin, minut tunnistetaan ja tiedetään, että ”tuo on meidän pappi”, Arikka toteaa.

Malmi on hänen mielestään kiinnostava seurakunta, koska se on kuin Suomi pienoiskoossa.

– Helsingissä ratkaistaan Suomen kirkon tulevaisuus. Mitä siellä tehdään tai ei tehdä, vaikuttaa koko Suomen kirkkoon. On mahtava mahdollisuus päästä vaikuttamaan.
 

Haluan olla paimen ja yhteisön luottomies pikemmin kuin komentaja."


Hän aikoo asettua virkaansa ja uusille kotikulmilleen pitkän tähtäimen sitoumuksella, eläkeikään saakka. Onpa mies ehtinytkin kiertää sekä maailmaa että kirkollisia tehtäviä, hän on ollut sotilaspappina Libanonissa ja Afganistanissa ja asunut myös Moskovassa, Kööpenhaminassa ja Tallinnassa. Maailmalla eläminen ja työskentely ovat antaneet perspektiiviä elämään.

– Pidän itseäni pikemminkin ihmisenä ja kristittynä kuin esimerkiksi suomalaisena ja helsinkiläisenä.

Varsinkin kriisialueilla työskennellessään Arikka on joutunut laajentamaan tajuntaansa. Mikään inhimillinen ei ole vierasta ja toivon näköaloja löytyy myös pahoissa paikoissa.

– Ihan pienestä en hätkähdä enkä väsy.

Sen sijaan hän vakuuttaa, että sotilasorganisaation johtamistapa ei siirry Malmin seurakuntaan.

– Haluan olla paimen ja yhteisön luottomies pikemmin kuin komentaja. Minusta on hienoa demokraattista kehitystä, että maallikko johtaa seurakuntaneuvostoa.


Arikalla  on aiempaa työkokemusta seurakuntapapin tehtävistä sekä kotimaassa että ulkomailla, kunnes hän siirtyi kymmenkunta vuotta sitten seurakuntayhtymän hallintotehtäviin. Viime syksystä hän on ollut Innofactor Oy:n seurakuntien tietojärjestelmien asiantuntijana.

Arikka on ollut aktiivinen myös luottamusmiehenä, sekä kirkon hallinnossa että kokoomuksen paikallispoliitikkona Raisiossa.

– Olen koettanut toteuttaa tavoitetta ”think global, act local” eli ajatella suuria mutta toimia paikallisyhteisössä. Olen ollut mukana jalkapalloseurassa ja opettanut purjehdusta, ja tehnyt huoltohommia poikieni jääkiekkojoukkuessa. Obaman valinta Amerikan presidentiksi innosti minut politiikkaan.

Malmille siirtyessään hän jättää kaikki luottamustehtävät. Kirkkoherran tehtävänä on olla kaikkien palveluksessa ilman, että mielipiteet erottelevat.

– Olen huomannut, että kaikkia ihmisiä kaikissa kulttuureissa liikuttavat samat kolme suurta kysymystä: kuka minä olen, mitä minusta tulee isona ja olenko rakastettu, kelpaanko? Kirkon ja paikallisseurakunnan tärkeä tehtävä on tukea ihmisiä heidän etsiessään vastauksia näihin kysymyksiin ja viestittää sanomaa armosta, rakkaudesta, uskosta ja toivosta, Arikka kiteyttää.


Virkaa tavoitteli yhdeksän hakijaa. Seurakuntaneuvosto äänesti ehdokkaiden välillä. Kirkkoherran virka vapautuu 1.10.2016, jolloin nykyinen kirkkoherra Pertti Simola jää eläkkeelle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Malmin kirkkoherra Heikki Arikka lähtee ehdolle Turun piispanvaaliin

Ajankohtaista

Piispa Kaarlo Kallialan seuraajaksi on jo aiemmin ilmoittautunut kolme muuta pappia. Piispanvaalien ensimmäinen kierros käydään 5. marraskuuta.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.