null Mandelan MM-oppia

Nelson Mandela kuvattiin MM-jalkapallon  palkintopystin kanssa.

Nelson Mandela kuvattiin MM-jalkapallon palkintopystin kanssa.

Mandelan MM-oppia

Jalkapallon MM-kisat pyörähtävät käyntiin perjantaina 11.6. avajaisilla ja isäntämaa Etelä-Afrikan ottelulla Meksikoa vastaan. Apartheidin jälkeisen Etelä-Afrikan isä, maan ensimmäinen musta presidentti Nelson Mandela, 91, ei jaksa tulla katsomoon, mutta aikoo seurata tapahtumia televisiosta.

Vuonna 1995 Mandela osallistui rugbyn MM-kisoihin. Hän otti omakseen valkoisten kansallisurheiluna pidetyn lajin yhdistääkseen kansakunnan tilanteessa, jossa vaivalla rakennettu sovinto ja uusi demokratia olivat pahasti uhattuina. Mandelan fanitus onnistui ja hän voitti sillä vastustajiensa sydämet.

Richard Stengelin kirjassa Mandelan tie. 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta (Tammi 2010) sivutaan rugbyn MM-kisoja. Kirjasta käy ilmi myös se, että Robben Islandin vankilassa virunut Mandela opiskeli silloisten vihollistensa buurien kielen oppiakseen tuntemaan heidät.

Stengel kertoo miehestä, joka ei ole pyhimys, mutta josta tuli sankari muun muassa siksi, että hän kykeni muuttamaan heikkoutensa vahvuudeksi. 25 vuotta vankilassa olisi voinut tehdä kenet tahansa katkeraksi, mutta Mandelalla oli yksi suuri päämäärä: luoda tasa-arvoinen, demokraattinen kansakunta, jossa ei ole rotuerottelua.

MM-kisat ovat näyttö siitä, että Mandela onnistui. Ainakin, jos maan valkoiset ottavat nyt enemmän mustien lajina pidetyn jalkapallon omakseen niin kuin Mandela aikoinaan rugbyn.

Jaa tämä artikkeli: