null Marraskuun herkku

Martinpäivänä syödään hanhea.

Martinpäivänä syödään hanhea.

Marraskuun herkku

Käykää pöytään! -kirja (Otava 2010) syntyi, kun Johanna Catani keksi laittaa vuoden tärkeimpien juhlien reseptit yksiin kansiin. Marraskuussa Catanin perheessä juhlitaan samalla illallisella isänpäivää ja martinpäivää.

Marraskuun 10. päivänä vietetään peräti kahden Martin muistopäivää. Toinen heistä on Martti Luther, toinen pyhä Martti eli Martinus Toursilaisen, jonka mukaan Luther aikanaan sai etunimensä.

Pyhän Martin legenda kertoo, että tuo 300-luvulla elänyt unkarilaisnuorukainen oli sotilas, joka kavereiden mielestä muistutti kyllä enemmän munkkia. Martti vieraili sairaiden luona sekä auttoi köyhiä ja nälkäisiä. Kerran kylmällä ilmalla hän halkaisi sotilasviittansa miekalla ja antoi toisen puolen viitasta palelevalle kerjäläiselle.

Seuraavana yönä Martti näki unen, jossa viitanpuolikkaan saanut kerjäläinen olikin Jeesus. Tämän jälkeen Martti kastettiin, hän erosi armeijan palveluksesta ja päätyi lopulta piispaksi.

Martin päivää vietetäänkin lähimmäisenrakkauden päivänä. Päivään liittyy myös sadonkorjuun juhlinta. Aikanaan hanhia ei ollut varaa ruokkia talven yli, joten ne teurastettiin ja niistä valmistettiin martinpäivän ateria.

Hanhilla herkutellaan myös Johanna Catanin kirjassa, jonka ohjeiden mukaan voi valmistaa Martinpäivän hanhen sekä paistettua hanhenmaksaa paahtoleivän kera.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.