null Marttojen kotitalousasiantuntija antaa parhaat niksit mattojen pesuun ja kuivaukseen

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silanderin mielestä mattojen peseminen on hauskaa kesäpuuhaa. 

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silanderin mielestä mattojen peseminen on hauskaa kesäpuuhaa. 

Hyvä elämä

Marttojen kotitalousasiantuntija antaa parhaat niksit mattojen pesuun ja kuivaukseen

Marttaliiton Niina Silander neuvoo, kuinka matoista saa takuuvarmasti raikkaat ja puhtaat.

Pääkaupunkiseudulla on useita ilmaisia matonpesupaikkoja. Monilta pesupaikoilta löytyy myös mattojenkuivaustelineitä. Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoo, milloin mattopyykille kannattaa lähteä ja millaiset pesupaikat ovat parhaita. 

Millaisia mattoja voi pestä vedellä?

– Ennen pesua kannattaa lukea mattoon kiinnitetty hoito-ohje, johon on merkitty materiaalit ja pesuohje. Räsymatot kestävät hyvin vesipesun. Myös matalanukkaiset matot voi useimmiten pestä vedellä.

– Pesuharja kannattaa valita maton mukaan. Räsymaton pesuun sopii tavallinen juuriharja, jolloin hankaus on voimakasta. Nukkamatoille sopivat pehmeämmät harjat. Ennen pesua kannattaa testata piiloon jäävään kohtaan, kuinka kovaa hankausta matto kestää rispaantumatta ja huopumatta. Samalla on hyvä testata myös se, leviävätkö värit vedessä. 

Kuinka usein matot pitää pestä?

– Pesujen tiheys riippuu maton käytöstä. Tavallisesti maton pesu kerran vuodessa riittää. Jos matto on esimerkiksi mökin eteisessä, jossa kuljetaan saappaat jalassa, matto vaatii useamman pesun vuodessa.

– Monille matoille riittää pelkkä imurointi ja paikallinen tahranpoisto, joka kannattaa tehdä heti, kun tahra syntyy.

Missä mattoja saa pestä?

– Maalle rakennetut pesupaikat ovat kaikkein parhaita paikkoja, koska vesi ja pesuaineet valuvat viemäriin ja siitä vedenpuhdistamolle.

– Mikäli matot haluaa pestä mökillä, on tärkeää muistaa, että mökkilaituri ei sovellu mattojen pesuun, koska pesuaineita ei saa joutua vesistöihin. Matot pitää mökillä pestä maalla, jotta likavesi suodattuu maa-aineksen läpi. Tällöin pitää olla erityisen tarkka siitä, että pesuaine on ympäristöystävällistä.

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander muistuttaa olemaan tarkka siitä, ettei pesuvettä joudu vesistöihin. 

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander muistuttaa olemaan tarkka siitä, ettei pesuvettä joudu vesistöihin. 

Mikä on paras ajankohta pestä mattoja?

– Periaatteessa mattoja voi pestä milloin vaan, kunhan niille on sopiva kuivauspaikka, kuten matoille tarkoitettu kuivaushuone.

– Jos matot pitää kuivattaa ulkona, paras hetki on aurinkoinen tai puolipilvinen alkukesän päivä. Loppukesästä illat saattavat jo olla kosteita, jolloin matot eivät kuivu tarpeeksi nopeasti ja niihin jää tunkkainen haju.

Mihin seikkoihin kuivaamisessa kannattaa kiinnittää huomiota?

– Matonpesupaikoilla on usein puisia pyykkitelineitä, joihin matot voi ripustaa. Ne soveltuvat mattojen kuivaamiseen paremmin kuin pyykkinaru, koska sillä riippuessaan matto saattaa venyä taitekohdasta.

– Mikäli matto on monivärinen, se kannattaa kuivattaa pitkittäin niin, että vesi valuu maahan raitoja pitkin, eivätkä värit pääse leviämään.  

– Mattoa on hyvä käännellä välillä, jotta se kuivuu tasaisesti. Maton kääntäminen on erityisen tärkeää, jos se kuivuu suoraan auringossa. Näin aurinko ei haalista mattoa epätasaisesti.

Martta Niina Silander näyttää videolla, miten matot pestään: 

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mattojen peseminen on lähes harrasta kesäpuuhaa – ”Hermot lepäävät mattoja pestessä” 

Hyvä elämä

Ympäristöystävällisimpiä matonpesupaikkoja ovat kuivalle maalle rakennetut pesupaikat. Likavettä ei saa joutua mereen tai järveen, sillä se rehevöittää vesistöjä.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.