null Matematiikkaa ja multimediaa

Matematiikkaa ja multimediaa

Pääsy kuvataidelukioon oli Jari Marvialle iloinen yllätys.

Jari Marvia, 17, maalaa maisemakuvaan valkoisia pilviä varmoin siveltimenvedoin. Kuvan keskellä paksurunkoinen puu piirtyy esiin vankkana ja lehtevänä.

— Olen aina pitänyt piirtämisestä ja maalaamisesta, Jari kertoo.

Eniten hän on innostunut animaatioiden tekemisestä ja on harrastanut piirroshahmojen ja animaatioelokuvien luomista yläaste-ikäisestä lähtien. Tietokoneen taustakuvan hauskat olennot ovat lähtöisin Jarin kynästä ja tietokoneen piirtolaudalta. Jari näyttää, kuinka kursoria liikuttamalla saa aikaan sulavia piirroksia.

Jari asuu Hämeenkylässä vanhempiensa ja pikkusiskonsa kanssa ja käy Helsingin kuvataidelukion toista luokkaa. Joka arkiaamu hän matkustaa bussilla Länsi-Vantaalta Helsingin keskustaan. Sieltä matka jatkuu metrolla Sörnäisten asemalle ja Torkkelinmäelle Kallion kaupunginosaan.

Pääsykokeessa jännitti

Jari on harrastanut partiota pikku pojasta lähtien, ja siellä hän kuuli ensimmäisen kerran kuvataidelukiosta.

— Kun kaksi vuotta sitten piti miettiä, mihin lukioon hakisin, kuulin saman lippukunnan partiolaiselta, että tällainen paikka on olemassa.

Ei ole sattumaa, että tuo partiolaiskaveri oli tyttö. Kuvataidelukiossa on poikia noin kymmenesosa opiskelijoista. Jarin ryhmässä on 30 opiskelijaa, joista neljä on poikia.

Lukion kakkosluokkalaiset ovat tanssineet juuri vanhojen tanssit, ja niissä jos missä huomasi poikien vähyyden. Jari kannustaakin kaikkia piirtämisestä pitäviä poikia rohkeasti yrittämään kuvataidelukioon.

— Jos on taitoa, aina kannattaa pyrkiä, hän innostaa.

Taidelukioihin haetaan yhteishaussa kuten muihinkin lukioihin, mutta lisäksi niissä on pääsykoe. Joihinkin vaaditaan myös oma vapaamuotoinen hakemus.

Jari pyrki sekä kuvataidelinjalle että multimedialinjalle ja osallistui molempien linjojen pääsykokeisiin.

— Jännitti aika paljon, mutta vielä enemmän jännitti tuloksien odottaminen, Jari kertoo.

Pääsykokeessa tehtiin annetuista aiheista kolme erilaista työtä, joissa piti käyttää vesivärejä ja lyijykynää. Multimedialinjan koetehtävässä työskenneltiin tietokoneella.

— Mitään mahdottomia ei kuitenkaan vaadita. Pitää vain osata piirtää ja olla siitä innostunut, Jari sanoo.

Enintään neljä vuotta

Kirje tuli kotiin kesäkuun puolivälissä. Koulun ovella olisi ollut nimilista valituista, mutta Jari odotti tuloksia kuumeisesti kotona. Hän muistaa, kuinka kirjekuoren avattuaan alkoi hihkua: "Hei, mä pääsin sinne!"

Jari pääsi opiskelemaan multimedialinjalle, jolla suunnitellaan pelejä ja animaatioita. Taideaineiden kursseja kuuluu opintoihin vähintään 12.

— Esimerkiksi piirustusta, maalausta, grafiikkaa, taidehistoriaa, valokuvausta ja elokuvaa, Jari luettelee.

Kaikki lukioaineet täytyy suorittaa taidelukioissakin, ja se saattaa joskus tuntua raskaalta. Jari sinnittelee pitkän matematiikan kursseilla. Mieliaineita pakollisista ovat kielet, joista saksa on vahvasti hallussa. Jari kertoo oppineensa sitä alkujaan saksalaisista lasten videoista. Opiskeluaika on sama kuin muissakin lukioissa eli enintään neljä vuotta.

Värikästä joukkoa

Nuoret tulevat erityislukioihin kaikkialta pääkaupunkiseudulta ja myös kauempaa. Osa on muuttanut Helsinkiin, koska matka kotipaikkakunnalle on niin pitkä. Kotona voi käydä lomilla ja joskus viikonloppuisin.

— Ilmapiiri on loistava. Uusia kavereita on tullut vaikka kuinka paljon, Jari Marvia kertoo.

Kuvataidelukio sijaitsee Kallion ilmaisutaidon lukion naapurissa ja omaperäisesti pukeutuvia nuoria ja värikästä joukkoa näkee molemmissa. Kuvataidelukiolaiset voivat suorittaa kursseja myös ilmaisutaidon lukion valikoimista.

Tulevaisuus lukion jälkeen on Jarilla vielä avoin. Ainakin 3D-animointiin löytyisi jatko-opiskelumahdollisuuksia Vantaalta, ammattikorkeakoulusta Tikkurilasta. Maalaamisen hän arvelee pysyvän aina harrastuksena.

Yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen on 2.–20.3. osoitteessa www.haenyt.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.