null Matkalla harmoniaan

Reggae-muusikko Jukka Pojan uudet laulut kertovat parisuhteen päättymisestä ja siitä, miten rakkaus sattuu.

Reggae-muusikko Jukka Pojan uudet laulut kertovat parisuhteen päättymisestä ja siitä, miten rakkaus sattuu.

Matkalla harmoniaan

Jukka Poika hoitaa taloa, lapsia ja keikkoja.

Sydän on tullut suuremmaksi. Se pystyy antamaan enemmän tulematta katkeraksi, sanoo muusikko Jukka Poika.

Uudella Kylmästä lämpimään -levyllään hän kertoilee avoimia tarinoita avioliittonsa päättymisestä. Mistään itkuvirsistä ei kuitenkaan ole kyse. Kuulaaseen reggae-sointiin sovitettuina erolaulut ja rakkaus sattuu -tyyli kuulostavat maailmaa syleileviltä.

Tänä iltana yksinhuoltajaisä on keikkamatkalla Keravalla ja huomenna Kuopiossa. Lapset ovat viikonlopun äitinsä luona, kun Jukka Poika tekee muusikon työtään. Keikkamatkalta isä ja lapset palaavat Bromarvin pikku puutaloon ja viikkoarkeen.

— Meidän elämä sujuu nyt hyvin, Jukka Poika sanoo.

— Se, minkä piti kantaa koko elämän ajan, ei toteutunut. Mutta tällaisenkin asian voi ottaa kasvun kannalta. Silloin surusta voi löytää aitoja parantavia fiiliksiä.

Myönteisellä tiellä

Jukka Pojan musiikkia voi väljästi luonnehtia maailmankatsomukselliseksi.

Hänen musiikkinsa myönteinen asenne ei ole sattumaa. Sen takana on meditatiivinen ja henkinen elämäntapa, jossa sekoittuvat vapaasti kristilliset hengelliset ainekset, Jeesuksen esimerkki, rastafarismin ideat ja tao.

— Minua on kiinnostanut jo jonkin aikaa taolaisuus ja siihen liittyvät mietiskelyharjoitukset. Meidän parisuhteemme loppuessa mietiskelyharjoitusten tekeminen on antanut mahdollisuuden käsitellä ja tarkastella omia tunteita, hyväksyä ne ja siirtyä eteenpäin.

Myönteisyys nähdään jäyhässä suomalaisessa kulttuurissa helposti pinnallisena virityksenä. Jukka Pojan mielestä positiivisuudessa on kyse paljon syvemmästä elämänasenteesta, joka ei ole pelkkää kivaa tunnelmaa tai hyvien asioiden odottamista.

— Jeesus puhui rakkaudesta, joka ei aseta ehtoja. Jos asettaa valtavasti odotuksia, pettyy syvästi, kun ne eivät toteudukaan.

— Jätä ehdot ja odotukset pois. Jäljelle jää rakkaus ja tasapaino.

Elämän virrassa

Jukka Poika on eräänlainen kiertävä Myönteisyyden lähetti välineenään musiikki.

— Kyllähän keikalle mennään, koska pitää saada leipää. Mutta jos ei ole edes sellaista aikomusta, että jotain hyvää tapahtuu, ei kannata lähteä esiintymään.

— Haluan soittaa, koska haluan soida. Lopputulos on useimmiten se, että syntyy hyvää vuorovaikutusta. Joku liikuttuu, joku löytää väylän vähän matkaa eteenpäin — ei sitä etukäteen voi tietää.

Jukka Pojalle itselleen keikat ovat omaa aikaa. Kotona odottaa isän vastuu.

— Minulle se sopii hyvin. On puolensa olla itsekseen lasten kanssa. Saa yksin päättää, mitä tehdään, ja järjestellä elämän selkeällä tavalla. Minä turvaan lasten elämän ja tarjoan heille yhdenlaisen esimerkin elämästä, Jukka Poika sanoo.

— Kun sitten pääsee keikkamatkalle, on kuin lomalle lähtisi. Siirtyminen lasten hoitamisesta ja heidän asioittensa järjestämisestä omillaan olemiseen on minulle rentouttavaa. Ja onhan se lapsillekin vaihtelua, kun saavat olla tiiviisti äidin kanssa.

Musiikilla yhteisyyttä

Perjantaina 8.4. Jukka Poika esiintyy Korsossa Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Tänä vuona keräyksen aiheena on nuorten yksinäisyys.

Yksinäisyydestä poispääsykin kiertyy Jukka Pojan mielestä myönteisyyden ympärille. Jos itsellä on positiivinen asenne suhteessa itseen ja toisiin, muilla on pian kiva olla samassa seurassa.

— Sellaisen asenteen edellyttäminen on tietysti aika kova vaatimus, Jukka Poika sanoo.

— Minulle musiikista muodostui reitti ulos yksinäisyydestä. Se on monella tapaa hyvä väline. Se tarjoaa ilmaisulle muodon ja antaa tilaa oman luovuuden kokeilemiselle. Lisäksi soittaminen on sanatonta viestintää parhaimmillaan.

Myönteisyyttä musiikilla on Jukka Pojan tie.

— Maailmassa voi vaikuttaa vain siihen, mihin voi vaikuttaa. Jotkut lähtevät järjestöihin tai politiikkaan muuttamaan maailmaa. Toiset lähtevät toimimaan seurakuntaan. Minun juttuni on innostaa muita musiikilla.

Jukka Poika pe 8.4. klo 20 korsolaisessa ravintola Brodessa, Metsolantie 4. Liput 5 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.