Matkalla maisemassa
Jesse Perttula löytää sielunmaisemansa ratikassa tai liikkuvassa junassa.

Jesse Perttula löytää sielunmaisemansa ratikassa tai liikkuvassa junassa.

Matkalla maisemassa

Jesse Perttula löytää sielunmaisemansa ratikassa tai liikkuvassa junassa.

Palkittu muotoilija Jesse Perttula, 30, tunnetaan alansa piireissä koko nimellään Jesse Christian Perttula. Hän on lupautunut keskustelijaksi Hämeenkylän kirkon huilimessuun. Aiheena on sielunmaisema.

– Sielunmaisema on jotain sellaista, mikä tekee näkyväksi ihmisen tunteita ja sisäistä tilaa. Ympäristö, jonka kanssa sielu alkaa keskustella ja resonoida samalla taajuudella. Maisema, jossa sielu lepää, Perttula pohtii alkajaisiksi.

Tila on hänelle tärkeä muutenkin kuin hyvän olon tyyssijana, opiskeleehan hän tila- ja kalustemuotoilua Aalto-yliopistossa.

– Kun aikoinaan totesin, etten tule elättämään itseäni kalustepuuseppänä, päätin keskittyä suunnittelupuolelle. Koen omakseni työskennellä tekniikan ja taiteen välisen hämärän rajamaalla.

– Huomaan päivittäin esteettisiä ja toiminnallisia epäkohtia. Vaikkapa juuri nyt kännykän häiritsevän kulmikkuuden tai sen, kuinka heikosti sisään ja ulos -liikenne hoituu julkisissa kulkuneuvoissa, kun kaikki pyrkivät samoista ovista yhtä aikaa. Molempiin ongelmiin muotoilulla olisi paljon tarjottavaa.

Jesse Perttula sanoo, ettei hänen tavoitteensa ole lisätä kulutusta ja siis luoda esineitä ensi sijassa siksi, että niitä ostettaisiin. Hän haluaa niiden helpottavan arkea ja parantavan elämänlaatua.

Perttula on opiskellut useissa kouluissa ja matkustellut paljon maailmalla.

– Olen levoton sielu. Oma sielunmaisemani ei ole missään paikassa, vaan matkalla, kun istun ratikassa tai vaikka reppureissaan Aasiassa.

– Minulla on levollinen olo, kun istun junassa, ratikassa, laivassa, lentokoneessa matkalla jonnekin. Sielulleni sopii, että etsin matkalla itseäni ja kuljen kohti toisia ihmisiä.

Perttula kertoo olevansa kotoisin ”Jyväskylän korvesta”. Sinne, Lapin erämaihin tai saaristoon suuntaaminen ei ole hänen juttunsa.

– Sellaisissa paikoissa oloni on yksinäinen. Kaipaan ihmisiä. Sitä, että voin peilata itseäni ja maailmaa heidän kauttaan.

Itsensä peilaaminen on Jesse Perttulan mukaan mahdollista myös kristillisessä toiminnassa, jossa hänellä on omien sanojensa mukaan pitkä historia.

– Olen kokenut, että seurakuntaympäristössä saan olla toisten kanssa vapaasti aito oma itseni. Saan toteuttaa itseäni vailla pelkoa tulla kivitetyksi.


Huilimessu su 18.5. klo 16 Hämeenkylän kirkossa, Auratie 3. Mistä löytyy sielusi maisema? Jesse Perttulan kanssa keskustelevat runoilija Anna-Mari Kaskinen ja pastori Katja-Maaria Vilén. Muusikkovieraina Mikko Hintsala ja Juuso Kallioranta. Lastenhoito järjestetty. Messun jälkeen välipalaa ja lautapelejä.

Jaa tämä artikkeli: