Merimiehet pääsevät Hernesaaressa nettiin, keskustelemaan ja futaamaan
Kävijöitä Hernesaaren nettikahvilassa. Kuva: Heli Lomu

Merimiehet pääsevät Hernesaaressa nettiin, keskustelemaan ja futaamaan

Risteilyalusten työntekijöille tarkoitetulle palvelupisteelle on suuri tarve. Pisteessä asioi viime kesänä noin 6 000 ihmistä 77 eri maasta.

Merimiehen mieltä painavia asioita ovat esimerkiksi koti-ikävä, tilanne kotimaassa ja huoli omista läheisistä. Hernesaaren palvelupisteessä saa tarvittaessa keskusteluapua.

”Yritämme olla täällä aina läsnä, että jos merimies haluaa jutella, niin kuuntelemme ja olemme tukena”, sanoo satamakuraattori Heli Lomu.

Myös työskentely pitkään laivaolosuhteissa on toisinaan raskasta. Työsopimukset kestävät puolesta vuodesta yhteentoista kuukauteen.

Cruise Crew Lounge ANCHOR -pisteen perustamiselle oli suuri tarve, sillä Helsinki on vakiinnuttanut paikkansa risteilyalusten Itämeri-kohteena. Viime kesänä pisteessä asioi noin 6 000 merenkulkijaa 77 eri maasta. Suurin osa kävijöistä tuli Kaukoidästä ja Euroopasta.

MEPA organisoi risteilyalusten työntekijöille urheiluohjelmaa, erityisen suosittua on järjestää jalkapallo-ottelu eri risteilijöiden miehistöjen välillä.

”Pelit ovat olleet erittäin suosittuja, miehistön jäsenet pitävät niistä kovasti. Heillä on oma sarja jota he pelaavat, ja aina kun osutaan samaan aikaan satamaan, yritetään järjestää peli”, kertoo MEPA:n Severi Hämäri.

Laivojen samanaikainen Helsinkiin pysähtyminen ei ole harvinaista, sillä kaupunkiin arvioidaan saapuvan yli 250 risteilyalusta kesäkauden aikana.

”Usein käy myös niin, että yksi alus tulee Hernesaareen ja toinen Länsisatamaan. Silloin järjestämme kuljetuspalvelun, että he pääsevät samalle kentälle pelaamaan.”

Netti on elintärkeä

Toista vuotta toimiva palvelupiste on Suomen Merimieskirkon ja Merimiespalvelutoimiston (MEPA) yhteishanke. Se on auki risteilysesongin ajan. Cruise Crew Lounge ANCHOR tarjoaa monipuolisia palveluja merimiesten tarpeiden mukaan.

Nettikahvila ja sen myötä edullisesti ja kätevästi nettiin pääsy on äärimmäisen tärkeätä, sillä usein ainoa yhteydenpito perheisiin ja ystäviin tapahtuu Skypen ja internetin välityksellä. Lisäksi palvelupisteessä on pieni myymälä, jossa myydään ruoka-, hygienia- ja matkamuistotarvikkeita.

Merimieskirkon toiminta tapahtuu tarpeen ja resurssien mukaan. Merimieskirkko on luopumassa Antwerpenin kiinteistöstä, mutta jatkaa toimintaansa yhteistyökumppanien tiloissa. Kiinteistö vaatisi peruskorjauksen, jonka kustannukset olisivat liian suuret, lisäksi käyttöaste on hiipunut. Antwerpenin merimieskirkko perustettiin vuonna 1905.

Mikä Merimieskirkko?
• Liikkuvien ihmisten yhteisö ja kirkko
• Yleishyödyllinen hyväntekeväisyysyhdistys
• Merimieskirkkoja on Euroopassa 7 ja Suomessa 8