null Metallimessussa naapuri ei kuule lauluasi

"Ken tahtoo käydä Herran askelissa", laulaa messuväki, ja tukka heiluu.

Hyvä elämä

Metallimessussa naapuri ei kuule lauluasi

Mättösovitetut virret iskevät kovaa, kun Temppeliaukion kirkossa vietetään metallimessua. Juttu päättää sarjan, jossa käydään uskonnonharjoituksissa valtakirkon sisä- ja ulkopuolella.

Temppeliaukion kirkossa soi odottelumusiikkina Gladiaattori-elokuvan soundtrack. Pian alkaa metallimessu, mutta muutamaa parrakasta heviäijää lukuun ottamatta väki näyttää tavalliselta kirkkokansalta.

Messu on tänään kaksikielinen. Pastori Haka Kekäläinen kysyy ennen messun alkua, kuinka moni ei puhu suomea. Kuusi kättä nousee ylös.

Kekäläinen on iso parrakas mies, aika peikko. Se sopinee metallimessuun hyvin. Eteisestä saa kuulemma hakea korvatulppia, ja monet hakevatkin.

– Ensikertalaisille tiedoksi, että nyt saa laulaa sydämensä kyllyydestä. Naapuri ei varmasti kuule sinua, pastori toteaa.

Pastori Haka Kekäläinen on ollut järjestämässä metallimessuja alusta asti.

Pastori Haka Kekäläinen on ollut järjestämässä metallimessuja alusta asti.

Musiikki jyrähtää voimalla käyntiin. Jytä on kova ja tuntuu syvällä kehossa. Jalka alkaa naputtaa lattiaa. Alkulaulu vaihtuu lonkalta virteen. Vaikka musiikki on ärtyisää, esilaulajalla on hymy ja ilmeisen hyvä meininki.

Ihmisiä on tullut puolisen kirkollista, omassa rauhassa saa istua. Suositussa turistinähtävyydessä esitetään mitä suomalaisinta musiikkia, mutta turisteja ei näy.

Suositussa turistinähtävyydessä esitetään mitä suomalaisinta musiikkia, mutta turisteja ei näy.

Pappi lukee synnintunnustusta ja siteeraa Mark Twainia: ”Eivät juopot ja rikolliset ole yhtä hyviä kuin me, vaan yhtä huonoja.” Liturgia muistuttaa, että kyseessä on erikoisuuksista huolimatta tavallinen messu.

Kun uusi virsi alkaa, sitä on mahdotonta tunnistaa. Sanat kuoriutuvat mäiskeestä yllättäen. Ken tahtoo käydä Herran askelissa toimii mättönä paremmin kuin koskaan aiemmin. Virren ankeus pääsee oikeuksiinsa.

Saarna ja lukukappaleet vedetään englanniksi. Saarnaaja toteaa, että Jumalassa on aina jotain salaista, jota ihminen ei voi tavoittaa.

– Voimme lähestyä Jumalan mysteeriä yksin ja yhdessä. Yksi tapa lähestyä Jumalaa yhdessä on laulu. Voimme ajatella Jumalasta monin tavoin, mutta kun laulamme yhdessä, emme kiistele dogmeista.

Englanninkielinen uskontunnustus aiheuttaa hämminkiä, vain harva supisee mukana. Pappi esittelee bändin esirukouksen jälkeen, mikä rikkoo kivasti liturgiavirtaa. Ilmapiiri on muutenkin rento ja spontaani. Kolehti kerätään Kirkon Ulkomaanavun kautta Nepaliin.

Ehtoollisen aikana bändi soittaa yhtäjaksoisen instrumentaalin, joka käy välillä kevyen progehtavaksi. Tulee mieleen Porcupine Tree. Pappi toteaa, että olemme ottaneet vastaan Jeesuksen ruumiin ja veren.

– Jos et käynyt ehtoollisella, älä huoli. Kyllä Jumalalta riittää armoa meille kaikille.

Kiitosvirsi Herraa hyvää kiittäkää on kuulemma joka metallimessussa sama. Siunauksen jälkeen vedetään vielä pari virttä, ja miksipä ei vedettäisi, kun kuulostaa näin hyvältä.

Metallimessua säestää kymmenhenkinen bändi.

Metallimessua säestää kymmenhenkinen bändi.

Mikä metallimessu?

• Metallimessu on luterilainen ehtoollisjumalanpalvelus, jossa soitetaan raskasta metallimusiikkia. Ensimmäinen metallimessu järjestettiin vuonna 2006 Temppeliaukion kirkossa.

• Metallimessuja järjestetään nykyään keikkaluontoisesti. Temppeliaukion kirkossa messutaan kerran vuodessa.

• Metallimessuja tuottaa Metallimessu ry. Metallimessu voitti vuonna 2007 Vuoden kristillinen mediateko -palkinnon.

Lue muita Kristuksen nimeen -sarjan juttuja.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suomalainen Metallimessu ihastuttaa ulkomailla – nyt harpataan jo Amerikkaan

Ajankohtaista

Hevipastorina tunnetun Harri ”Haka” Kekäläisen luotsaama Metallimessu on ilmiö, joka kiinnostaa ympäri maailman.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.