null Suomalainen Metallimessu ihastuttaa ulkomailla – nyt harpataan jo Amerikkaan

"Ken tahtoo käydä Herran askelissa", laulettiin metallimessussa kesällä 2015, ja tukka heilui. Kuva: Pekko Vasantola

Suomalainen Metallimessu ihastuttaa ulkomailla – nyt harpataan jo Amerikkaan

Hevipastorina tunnetun Harri ”Haka” Kekäläisen luotsaama Metallimessu on ilmiö, joka kiinnostaa ympäri maailman.

Metallimessu on ehtoollisjumalanpalvelus, jossa tutut virret kajahtavat jyhkeällä heavypoljennolla. Ensimmäiset Metallimessut vietettiin Helsingissä, josta se on levinnyt 11 vuoden aikana ympäri Suomen. Suosittua messua on  järjestetty jo yli sata kertaa.

Messua kohtaan osoitettu kiinnostus on laajentunut maamme rajojen ulkopuolellekin. Televisioyhtiöt Britanniasta ja Ranskasta ovat tehneet ohjelmaa messusta, ja nyt on vuorossa amerikkalainen CNN. Yksi Metallimessun peruspilareista, pastori Haka Kekäläinen on kutsuttu New Yorkiin CNN:n vieraaksi valmistelemaan Metallimessun kuvauksia.

– Briteissä olimme jo esillä, ja ranskankielisissä maissa ympäri maailman näytettiin kesällä ohjelma, jossa olimme mukana. CNN:ltä tulee kuvausryhmä lokakuussa, Kekäläinen kertoo.

Kekäläinen on tehnyt pitkään promotyötä Metallimessun tiimoilta, viime vuonna Kanadassa saakka ja antanut erilaisia messua koskevia haastattelua. Ranskalainen Le Monde -lehti kirjoitti messusta laajan artikkelin, joka levisi noin sataan maahan.

– Ilmeisesti joku, joka miettii aiheita CNN:n toimituksessa, näki juuri tuon jutun ja otti minuun yhteyttä.

Sana Metallimessusta on kiirinyt Yhdysvaltojen lisäksi muihinkin maapallon kolkkiin. Taannoin eräs ulkomaalainen pariskunta tuli Metallimessuun ja kertoi Kekäläiselle, että heidän isännöimänsä kiinalainen vaihto-oppilas oli ensimmäiseksi lentokentältä tavattua kysynyt, onko jossakin Metallimessu – hän haluaa osallistua siihen. Nuoren kertoman mukaan eräässä kiinalaisessa lehdessä oli ollut iso juttu messusta.

Haluan ainoastaan, että messu todella pysyy metallisena, sanoo Haka Kekäläinen. Kuva: Mari Aarnio

Haluan ainoastaan, että messu todella pysyy metallisena, sanoo Haka Kekäläinen. Kuva: Mari Aarnio

Suomen uusi vientituote?

Metallimessu esitellään uutiskanava CNN:n Great Big Story -sivustolla, joka kertoo ilmiöistä ympäri maailman. Kanavan oletettu, normaali keskimääräinen katsojamäärä on noin 97 miljoonaa pelkästään Amerikassa. Voiko perinteisestä luterilaisesta ehtoollisjumalanpalveluksesta, jonka musiikki on raskasta kristillistä metallia, tulla jopa uusi suomalainen vientituote? Kekäläinen suhtautuu mahdollisuuteen avoimin mielin.

– On tämä sillä tavalla hyppy tuntemattomaan, etten tiedä vielä mitä tapahtuu, Kekäläinen kuvailee.

Metallimessu on jo nyt osoittanut taipuvansa vietäväksi moneen paikkaan. Tulevaksi lauantaiksi se on tilattu maailmaan suurimpaan puukirkkoon Kerimäelle. Kanadassa ja Amerikassa on paljon Rock Churcheja, jotka ovat olleet kiinnostuneita Metallimessusta.

– Jos he haluavat meidät sinne, koko konsepti pitää miettiä uudelleen, sillä rahoitus muodostuu ongelmaksi. Meitä on iso porukka, 15 ihmistä ja koska emme ole bändi, tämä ei suoranaisesti tuota. Ja osallistujille messussa kaikki on toki ilmaista, sanoo Kekäläinen.

Rahoituskuvio ei ole täysin selkeä kotimaassakaan.

– Alussa, ennen kuin meitä alettiin tilata seurakuntien taholta, järjestimme useamman messun sponsorien tuella, koska emme saaneet mistään rahoitusta, sanoo Kekäläinen ja toteaa, että kirkon puolella messun kuluja usein ihmetellään. Yksityisellä sektorilla, jolta löytyy kokemusta erilaisten tilaisuuksien järjestämisestä, Kekäläinen sanoo päinvastoin kuulevansa kummastelua Metallimessun halpuudesta.

– Metallimessuun tullaan tuskin koskaan myymään lippuja, joten jostain muualta rahoitus olisi löydyttävä.

Metallimessuun ei Landola istu

Pohjoisin paikka, mihin messu on toistaiseksi viety, on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Vaala.  Kyselyjä on tosin tullut Rovaniemeltä saakka. Mikään ei tietenkään estä pistämästä pystyyn omaa metallista messua – päinvastoin. Itseasiassa Kekäläinen kävi vastikään Hyvinkäällä konsultoimassa sikäläistä Metallimessun tekijäjoukkoa. Hän ei usko, että Metallimessun ideaa varastettaisiin, vaikka onkin taannoin kysynyt Patentti- ja rekisterihallitukselta, voiko messu saada tekijänoikeuden. Tuolloin vastaus oli kielteinen, mutta Amerikan markkinoita ajatellen asiaa on tiedusteltava uudelleen.

– Haluan ainoastaan, että messu todella pysyy metallisena. Kaikki kunnia Landola-kitaralle, mutta tähän kohtaan se ei istu, Kekäläinen naurahtaa, mutta on täysin vakavissaan.

Metallimessun tyypillinen kävijä on Diakissa tehdyn tutkimuksen mukaan keskimäärin 47-vuotias nainen, eikä välttämättä aina hevimusiikin harrastaja.

– Meillä on matala kynnys ja leppoisa tunnelma. Moni tuleekin mukaan kuultuaan, että messussa on hyvä meno. Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä, että sanoma on monella tavalla väkevä.

Kekäläinen arvelee, että rapakon takana halutaan tietää, miksi Suomi on hevimaa.

– Kysymys on hyvä, sillä meiltä löytyy paljon enemmän metallimusiikkia kuin Ruotsista tai Norjasta. Väkilukuun suhteutettuna olemme jopa maailman ylivoimaisesti metallisin maa, toteaa jo seitsemänvuotiaana Black Sabbathin myötä itse heavyn löytänyt Kekäläinen.

Hän arvelee metallirakkautemme liittyvän osittain meillä vallitsevaan varsin melankoliseen ilmapiiriin, talveen ja sen tiettyyn synkkyyteen.

– Kuitenkin me hevarit ja varsinkin muusikot olemme kaikkea muuta – iloisia, puheliaita ja rentoja, joten siinä on tietty ristiriita.  Samat vastaparit eli tuskan ja turvattomuuden kaltaiset rankat teemat vuorottelevat ilon kanssa myös Metallimessuissa.

Vaikka Kekäläinen pitää Suomea ehdottomasti metallimusiikin vientimaana, hän jättää nähtäväksi sen, lähteekö Metallimessu valloittamaan Amerikkaa.

– En tiedä, mitä ja milloin tapahtuu, mutta koko ajan tämä menee eteenpäin. Jos messusta ollaan kiinnostuneita, moni asia riippuu siitä, mitä täällä Suomen päässä tapahtuu. Toki toivoisin, että voisimme tehdä tätä jonkin aikaa täyspäiväisesti ja saisimme tästä palkkaa. Ottaisin mielelläni virkavapaata, että tätä voisi tehdä ympäri Suomen tai ympäri maailman.

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: