null Miehiä työssä

Miehiä työssä

Michel Houellebecq: Maasto ja kartta. WSOY 2011.

Michel Houellebecqin Maasto ja kartta on romaani työstä, rahasta ja vieraantuneisuudesta. Kirjan päähenkilö on Jed Martin, kuvataiteilija, joka kuvaa teoksissaan ihmisten tekemää maailmaa. Hän esimerkiksi valokuvaa tiekarttoja aitojen maisemien sijasta.

Jedin suurmenestys on maalaussarja, joka esittää eri ammattien edustajia työnsä parissa. Taiteilija tienaa toisten työtä kuvaamalla moninkertaisesti sen, mitä useimmat maalausten mallit ansaitsevat omalla työllään. Taide ei ole enää käsityöläisammatti, vaan isoa bisnestä.

Houellebecqin romaania voi lukea taidemaailman ja sitä ympäröivän pintajulkisuuden kritiikkinä, ja siinä mainitaan nykytaiteen kuuluisimmat rahastajat Jeff Koons ja Damien Hirst. Näitä esittävän maalauksensa Jed tuhoaa. Toisaalta Jedin tilalla voisi olla monen muunkin ammatin edustaja. Eivät taiteilijat ole ainoita, joiden työn hinnan määräävät vaikeasti selitettävät lainalaisuudet.

Romaanihenkilönä Jed on monella tavalla tuttu. Taas yksi boheemi mies, joka tuntuu kulkevan läpi elämänsä siitä suuremmin iloitsematta tai kärsimättä, mihinkään pahemmin kiintymättä. Niin isä kuin tyttöystävätkin jäävät hänelle etäisiksi. Lämmityslaitteen oikuttelu tuntuu olevan hänelle yhtä suuri harmi kuin seurustelusuhteen päättyminen.

Maasto ja kartta on pahaenteisen koukuttava ja tarkkanäköinen romaani. Se, samoin kuin Jedin viimeinen taideteos, muistuttaa siitä, kuinka lyhyt ihmisen tai minkään hänen tekemänsä elinikä on.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.