Mielipide: Äitiyslaki polkee lapsen ja isän oikeuksia

Mielipide: Äitiyslaki polkee lapsen ja isän oikeuksia

Suunnitteilla oleva äitiyslaki mahdollistaisi lapselle kaksi äitiä, mutta ei yhtään isää. Eduskunnan lakivaliokunnan myönteinen kanta lakiin sotii miehen ja naisen tasa-arvoa vastaan.

Kun uuden ihmiselämän alkuun tarvitaan nainen ja mies, millä perusteella toisen merkitys yht´äkkiä täysin mitätöidään? Millä perusteella isän merkitys kasvattajana nollataan? Miksi miehet suostuvat tähän peliin ja vaikenevat?

Mielestäni Suomessa on riittävästi näyttöä isättömyyden lapsille aiheuttamista ongelmista. Valtava määrä sota-ajan lapsia joutui kärsimään isättömyydestä isän kuoleman tai sotavammojen - fyysisten tai psyykkisten - vuoksi.

Tänä päivänä juuri isien osuus kasvattajina on huolestuttavasti vähentynyt perheiden hajoamisen seurauksena , eikä sitä pitäisi enää lainsäädännöllä lisätä.

Sosiaali- ja mielenterveystyöntekijöillä sekä poliiseilla on nyt tuhannen taalan paikka ennaltaehkäistä lasten ja nuorten isän puutteesta johtuvia ongelmia olemalla yhteydessä kansanedustajiin. Käytännön kokemustensa perusteella he voivat jo etukäteen olla puolustamassa tulevaisuuden mahdollisia isättömiä lapsia, ettei maahamme säädettäisi lakia, joka vie lapselta oikeuden isään.

Kuinka julmaa ja lapsen ihmisoikeuksia polkevaa olisi joutua kertomaan lapselle, ettei hänellä ole juridista oikeutta isään, kun kaksi ”äitiä” ovat jo vieneet nämä oikeudet. Tosiasiahan isän olemassaolo kuitenkin on, vaikka kuinka kaksi naista olisi vahvistettu vanhemmiksi.

Jokainen ihminen haluaa tuntea omat juurensa ja tietää ja tuntea molemmat vanhempansa. Monet ovat kokeneet osan identiteetistään olevan hukassa näiden perustietojen puuttuessa, ja siksi he ovat aikuisiällä ryhtyneet suuriin ponnistuksiin useimmiten oman biologisen isänsä löytämiseksi.

Marja Mäkelä

ex-sosiaalityöntekijä

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi