null Mielipide: Aito avioliitto on siis aito

Puheenvuorot

Mielipide: Aito avioliitto on siis aito

Ei enää hämmästytä, että Kirkko ja kaupunki ei kirjoita kirkon asioista monipuolisesti vaan pyrkii tuomaan esille toimittajien omia mielipiteitä.

Esimerkiksi K&k 7.12.2017 otsikoi: Aitoa avioliittoa ei ole olemassakaan. Tarkoitus lienee sanoa, että yhden miehen ja yhden naisen avioliitto ei ole aito. Kuitenkaan artikkelissa esitetyt argumentit eivät mitenkään puolla tätä väitettä.

Artikkelissa todetaan, että maapallolla on ollut valtava (?) määrä muunlaisia avioliittokäsityksiä, yleisimpänä moniavioisuus. Sitä ei tosin mainita, ettei se ole missään sukupuolineutraali vaan aina yhden miehen ja usean naisen malli. Kristinuskon vaikutuksesta tästä naisen asemaa sortavasta perhemallista on päästy eroon.

Martti Lutherin todetaan selkeästi pitävän avioliittoa miehen ja naisen välisenä instituutiona. Lopuksi todetaan, että valtavirta uskonnoista näkee avioliiton yksiselitteisesti miehen ja naisen välisenä liittona. Poikkeuksena mainitaan ainoastaan Ruotsin, Norjan ja Tanskan luterilaiset kirkot. Ei ole siis uskonpuhdistajasta eikä yleisesti uskonnoistakaan otsikoinnin puolustukseksi.

Artikkelin mukaan samaa sukupuolta olevien parien malleja esiintyy pakanallisissa kulttuureissa, uskontojen piirissä ne ovat harvinaisia. Historia on siis heteronormatiivista, toteaa myös Jyri Komulainen.

Oikeampi otsikko olisi varmaankin ollut "Historian valossa aito avioliitto on aito".

Risto Sepponen

Espoo, Viherlaakso

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Aitoa avioliittoa ei ole olemassakaan

Hengellisyys

Eri uskonnoissa ja jopa kirkoissa on monenlaisia näkemyksiä siitä, mikä avioliitto on ja keitä siihen vihitään, muistuttaa piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.