null Mielipide: Aktivismi on avainasemassa ympäristökriisin ratkaisussa

Puheenvuorot

Mielipide: Aktivismi on avainasemassa ympäristökriisin ratkaisussa

Markku Metsäranta (K&k 17.12.) arvostelee nuorten ilmastoaktivismia ja alleviivaa yritysten roolia ympäristökriisin torjunnassa. Metsärannan väitteet sulavat armotta tosiasioiden valossa.

Kestävän kehityksen käsite lanseerattiin vuonna 1987 niin kutsutussa Brundtlandin raportissa. Ympäristöasiat ovat olleet vakiokauraa yrityspuheessa 90-luvun alusta lähtien, ja käytännössä jokainen suuryritys on tuottanut kimaltavia ympäristöraportteja jo hyvän aikaa.

Silti ihmiskunnan tuottamat kumulatiiviset hiilidioksidipäästöt ovat tuplaantuneet vuodesta 1990, ja hiilidioksidihuippu on yhä edessä. Ja kun kerran 71 prosenttia nykyajan globaaleista hiilidioksidipäästöistä voidaan jäljittää sataan suuryritykseen, on helppo todeta, etteivät yritykset tätä kriisiä ratkaise.

Tutkittuani kymmenisen vuotta yritysten ympäristövastuuta tiedän, että vasta viimeisten parin vuoden aikana yritykset ovat alkaneet hahmottaa ympäristökriisin vakavuutta. Myös yritysmaailmassa toivotaan nyt poliittisilta päättäjiltä määrätietoisempaa otetta.

Suuri ansio tässä on ollut eittämättä sekä nuorten että Elokapinan aktivismiliikehdinnällä. 1960-luvun kansalaisliike oli avainasemassa etnisen tasa-arvon etenemiselle Yhdysvalloissa. 2020-luvun ilmastokriisissä Elokapinalla voi toivoaksemme olla samankaltainen rooli.

Jukka Rintamäki
kauppatieteiden tohtori, tutkija
Lontoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.