null Mielipide: Älä tyydy lukemaasi mediaan

Puheenvuorot

Mielipide: Älä tyydy lukemaasi mediaan

Pastori Johanna Toivonen kiinnitti huomiota tärkeään asiaan (K&k 5.10.). Ihmiset luovat mielipiteensä kirkon toiminnasta yleisen median antaman mielikuvan perusteella unohtaen, ettei median tehtävä ole raportoida seurakuntien toiminnan monipuolisuudesta tai siitä sydämellisestä arjen aherruksesta, mikä esimerkiksi diakoniatyössä tehdään.

Median tehtävä on yrittää uutisoida lukijaa mahdollisesti kiinnostavista tapahtumista ja ehkä nykytrendin mukaisesti meheviä klikkiotsikoita käyttäen.

Aktiivisesti seurakunnan tilaisuuksissa käyneet ihmiset näkevät tämän imagovirheen ja ohittavat yleisen kirkollisen uutisoinnin ehkä olkiaan kohauttaen.

Kun Espoon seurakuntayhtymän uutta strategiaa laadittiin, sosiaalisen median mahdollisuus tiedonvälityskanavana tiedostettiin. Olihan meillä siitä jo hyviä kokemuksiakin.

Sosiaalisen median (blogikirjoittelu, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) voima perustuu siihen, että kirjoittaja kertoo asiasta oman näkemyksensä, kokemuksensa ja laittaa sen jaettavaksi. Paljon jaetut päivitykset voivat tunnetusti levitä kulovalkean lailla läpi maan.

Seurakuntatilin jakaminen muutaman yksityishenkilön toimesta tuo päivitykselle tuhansien henkilöiden peiton. Se kattaa runsaasti myös niitä, joiden suhde seurakuntaan on ohut ja jotka normaalisti luovat mielikuvaansa kirkosta juuri perusmedian tekemien uutisvalintojen pohjalta.

Haasteemme on, ettei normaali seurakuntalainen tunnista itseään seurakunnan viestijäksi, vaikka sitä hän tahtomattaankin julkikristittynä on. Jopa arkisessa keskustelussa ihmisten kanssa teemme osaltamme tietynlaista imagotyötä kirkon puolesta.

Somepäivityksemme, jakamisemme ja kommenttimme ovat voimakas vaikuttamiskanava. Siinä ei tyydytä median eteen tuomaan uutistarjontaan, vaan ollaan luomassa sitä itse.

Jouni Liimatainen

luottamushenkilö

Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.