null Mielipide: Alkio ei ole ihminen

Puheenvuorot

Mielipide: Alkio ei ole ihminen

Marja-Helena Mäkelä arvioi kriittisesti aborttilain muutosvaatimuksia (K&k 5.11.). Hedelmöittynyt munasolu, jonka osa ehkäisyvälineistä abortoi, on eettisesti kauempana ihmisestä kuin kärpänen, koiranpennusta puhumattakaan: alkio ei ole tiedostava, ajatteleva eikä tunteva olento missään määrin.

Sama pätee varhaiseen sikiöön. Se ei ole vauva. Alkion kutsuminen ihmiseksi sanan eettisessä merkityksessä on sanamagiaa, kuin lakkaisi puutuolin lakkamarjoilla eikä lakalla, koska ”lakkaa sekin on”.

Ihmisoikeuksia ovat muun muassa sananvapaus, ruumiillinen koskemattomuus ja omaisuudensuoja. Ellei niitä taata ihmisille, yhteiskunnan kehitys kärsii vakavasti. Nämä perusteet eivät kanna muiden eläinten tai ihmisalkioiden kohdalla. Niiden lopetuksessa ratkaisevaa on tiedostetun kärsimyksen minimointi.

Abortin sanotaan myös johtavan siihen, että jää syntymättä ihminen, joka ehkä olisi muuten syntynyt. Niin käy myös joka sekunti, kun hedelmällinen ihminen ei harrasta seksiä. Kumpikaan ei ole eettisesti väärin.

On hyvä, että nykyään yhä isompi osa lapsista saa syntyä toivottuina, vanhemmille sopivampana aikana ja usein myös yhteensopivammalle, rakastavalle pariskunnalle.

Abortin kieltäminen ei vähennä vaan pahentaa abortteja: ne tehdään laittomasti, vaarallisesti ja liian myöhään. Ehkäisyvalistus ja -tarjonta vähentävät abortteja.

Kalle Mikkola

dosentti, moraalifilosofian tutkija, Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuula: Katolisen kirkon aborttikanta saa tukea Suomen lääkäriliitolta – äitinsä kohtuun kiinnittyneellä alkiolla on oikeus elämään

Puheenvuorot

Harva tekee aborttipäätöstä kevyin perustein, joten asiasta on keskusteltava varoen ja lempeästi.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.