null Kuula: Katolisen kirkon aborttikanta saa tukea Suomen lääkäriliitolta – äitinsä kohtuun kiinnittyneellä alkiolla on oikeus elämään

Puheenvuorot

Kuula: Katolisen kirkon aborttikanta saa tukea Suomen lääkäriliitolta – äitinsä kohtuun kiinnittyneellä alkiolla on oikeus elämään

Harva tekee aborttipäätöstä kevyin perustein, joten asiasta on keskusteltava varoen ja lempeästi.

Amerikan presidentti Joe Biden on harras katolinen kristitty. Nyt paikalliset piispat kuitenkin suunnittelevat hänelle ehtoolliskieltoa, koska hän ei maan johtajana mitenkään edistä kirkkonsa abortin vastaista linjaa.

Katolinen aborttikanta kuulostaa perin taantumukselliselta. Eikö äidillä ole oikeus omaan kehoonsa? Ja lapsella oikeus olla haluttu? Miksi varhaista raskautta ei voisi keskeyttää? Kysytäänpä neuvoa kotimaan asiantuntijoilta, Suomen lääkäriliitolta. Heidän nettisivuiltaan löytyy eettinen kannanotto syntymättömän lapsen oikeuksista. Alkuun todetaan, ettei ole yksiselitteistä ratkaisua siihen, milloin sikiöstä tulee ihminen.

Silti peruskanta näyttää selvältä. ”Sikiö on äitinsä sisällä, mutta ei äitinsä ruumiinosa”. Lääkäriliitto ei siis hyväksy ”äidillä on oikeus omaan kehoonsa” -argumenttia abortin tueksi. Ihmisen alulla on äidistä riippumattomia oikeuksia, jotka asettuvat joskus ristiriitaan äidin edun kanssa.

Tämän jälkeen kerrotaan, kuinka yhteiskunnat turvaavat jäsenilleen erilaisia oikeuksia. Sitten tulee yllätys. ”Tärkein oikeuksista on oikeus elämään ja se on myös äitinsä kohtuun kiinnittyneen alkion perusoikeus”. Kyllä. Luit oikein. Jo kohtuun kiinnittynyt, jakautumisensa aloittanut munasolu on elävä olento ja yhteiskunnan jäsen, ei äitinsä omaisuutta. Sillä on oikeus jatkaa kehittymistään kohti täyttä ihmisyyttä.

Varhainenkaan raskauden keskeyttäminen ei siis ole eettisesti neutraali asia, vaan siinä rikotaan alkion oikeutta elämään.

Näin siis periaatteessa. Sitten lääkäriliitto jatkaa: ”Mikäli tähän oikeuteen kajotaan, yhteiskunnan on säädettävä siitä lailla”. Varhainenkaan raskauden keskeyttäminen ei siis ole eettisesti neutraali asia, vaan siinä rikotaan alkion oikeutta elämään. Tosin tuo oikeus on vähäisempi kuin vastasyntyneellä. Siksi yhteiskunnat voivat päättää – ikään kuin pitkin hampain – missä raskauden vaiheessa keskeytys voidaan vielä hyväksyä.  

Linjaus toteaa lapsen ”oikeuden syntyä toivottuna”. Sen turvaamiseksi suositellaan toimia ei-toivottujen raskausten ehkäisemiseksi, ei niiden keskeyttämistä. Toki lääkäriliitto hyväksyy lainmukaiset keskeyttämiset, mutta niitä ei mainita silloin kun puhutaan lapsen oikeudesta syntyä toivottuna.

Hätkähdyttävä kannanotto Suomen lääkäriliitolla. Siihen voisivat Amerikan katoliset piispatkin vedota neuvoessaan presidentti Bideniä. Alkiolla on oikeus elämään. Äidillä ei ole omaa lupaa rikkoa sitä, vaan vain yhteiskunta voi antaa sen hänelle. Niinpä presidentin pitäisi kammeta yhteiskuntaa syntymättömän puolelle äidin etua vastaan, piispat toivovat.

Niin tai näin, abortti on joka tapauksessa yksi etiikan vaikeimmista kysymyksistä. Suomessa harva päätyy siihen kevyin perustein ja se jättää monille pysyvän kipeän muiston. Siksi siitä on keskusteltava varoen ja lempeästi. 


Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.