null Mielipide: Ehdotettujen uusien hautaustapojen ympäristöystävällisyys on kyseenalaista

Mielipide: Ehdotettujen uusien hautaustapojen ympäristöystävällisyys on kyseenalaista

Artikkelissanne esiteltiin mahdollisia uusia hautaustapoja (K&k 10.2.). En ota kantaa ehdotettujen hautaustapojen eettisyyteen, vaan arvioin niiden toimivuutta ainoastaan ympäristönäkökulmasta.

Vesituhkauksessa ihmisen pehmytkudoksista syntyvää lientä ei voi sellaisenaan käyttää. Se pitäisi ensin kypsyttää kompostoimalla. Jos liemi lasketaan viemäriin, ihmisen kudokset päätyvät ihmisulosteiden kanssa puhdistamon tuottamaan multaan.

Kummassakaan tapauksessa yksikään maatila tai puutarha ei suostuisi tuota multaa käyttämään asiakaskadon pelossa. Hiilijalanjälkeä kertyy laitteiden valmistuksesta ja keittämisestä; ei tosin niin paljon kuin vielä älyttömämmässä pakastekuivauksessa.

Kuvassa esitetty laitteisto ei ole kompostori vaan mädättämö, jossa prosessi tapahtuu anaerobisesti  mätänemällä ja jossa syntyy metaania, joka käytetään hyödyksi. Suomen oloissa laitosta jouduttaisiin lämmittämään sähköllä, joten laitos tuskin koskaan ehtisi kompensoida sen rakentamisesta ja käytöstä syntynyttä hiilijalanjälkeä.

Ympäristön kannalta järkevintä olisi rakentaa ­krematorioihin tehokas lämmön talteenotto. Sitä muuten eräässä isossa kaupungissa ehdotettiin, mutta kirkkoherra esti hankkeen. Olisi kuulemma ollut epäeettistä käyttää tuhkauksen lämpöä kotien lämmitykseen.

Matti Hilli

Vantaa

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: