null Mielipide: Kaipaan messussa tilaa omille mietteille

Puheenvuorot

Mielipide: Kaipaan messussa tilaa omille mietteille

Messussa luemme yhteen ääneen virsikirjassa olevia synnintunnustuksia, vaikka tarkoitus olisi, että jokainen miettisi omia vääriä tekojaan ja katuisi niitä. Nyt kuitenkin keskitytään valmiin tekstin ääneen lukemiseen ja omat mietteet jäävät sivuun.

Paljon parempi vaihtoehto olisi, että vain pappi lausuisi synnintunnustuksen ja kukin seurakuntalainen saisi rauhassa keskittyä omien tekemistensä ja tekemättä jättämistensä miettimiseen. Tunnustusta ja synninpäästöä seuraava kiitosrukous sopiikin sitten mainiosti yhteen ääneen lausuttavaksi.

Toinen häiritsevä tekijä messussamme on jatkuvien aamenien laulattaminen. Seurakuntalaiset harvoin ehtivät niihin edes mukaan. Parempi olisi, että pappi päättäisi sanomansa lausumalla aamenen. Pari yhdessä laulettua aamenta voisi olla jatkossakin mukana.

Tiedän, että nämä elementit on otettu mukaan sillä ajatuksella, että seurakuntalaiset eivät olisi vain sanoman vastaanottajia, vaan näin osallistuisivat enemmän messuun. Ainakaan näissä kahdessa asiassa muutos ei ole vastannut tarkoitustaan.

Jari Arjoranta

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuula: Jumalanpalveluksesta 75 prosenttia aiheuttaa ongelmia

Puheenvuorot

Kirkonmenojen virallisista osista puuttuu vieraanvaraisuus, tilannetaju ja nöyryys. Niissä ei kuulla nykyajan ihmisen etsintää ja epävarmuutta uskonasioiden edessa.