null Mielipide: Katsomusneutraalia lastenkasvatusta ei ole

Puheenvuorot

Mielipide: Katsomusneutraalia lastenkasvatusta ei ole

Yle uutisoi 16.9., että kastettavien lasten prosenttiosuus kaikista syntyneistä lapsista on vähentynyt voimakkaasti erityisesti Helsingin hiippakunnassa. Tärkeäksi syyksi ilmoitettiin nykyvanhempien halu antaa lastensa itse päättää maail­mankatsomuksestaan.

Taustalla oleva ajatus arvo- ja katsomusneutraalista lastenkasvatuksesta voi olla kaunis, tuntua edistykselliseltä ja hivellä vapautta rakastavaa ja pakkoa vieroksuvaa ihmismieltä, mutta se on utopistinen.

Kaikki vanhemmat tulevat nimittäin omalla toiminnallaan väistämättä antaneeksi lapsilleen esimerkkinä näkemyksensä siitä, miten asiat ovat, miten niiden tulisi olla ja mikä on hyvää ja oikein tai pahaa ja väärin.

Munasolun hedelmöittymisestä alkunsa saava lapsi alkaa sitä paitsi suuntautua ympäristöönsä, muun muassa kieleen, jo hyvän aikaa ennen syntymäänsä, siis jo sikiönä.

Uskonnoton tai ateistinen kasvatus ei ole katsomusneutraalia, koska uskonnottomuus ja ateismi eivät ole katsomusneutraaleja. Se on kannanotto perimmäiseen olemassaolon kysymykseen siinä missä esimerkiksi teismikin.

Mikko Heikkilä

dosentti

Tampere

Jaa tämä artikkeli: