null Mielipide: Kiitos hienosta ilmastopaneelista

Puheenvuorot

Mielipide: Kiitos hienosta ilmastopaneelista

Espoon Isossa Omenassa järjestettiin 31.10. laadukas ilmastopaneeli. Olen nähnyt monta paneelia, mutta tämä Kimmo Ohtosen juontama paneeli oli paras kaikista.

Paikalla oli hämmästyttävän monipuolinen joukko asiantuntijoita, ja keskustelu oli laadukasta koko tunnin ajan. Mukana olivat tutkimusprofessori Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta, kirjailija Risto Isomäki, Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki, Karoliina Tuukkanen Suomen Lähetysseurasta ja Espoon piispa Tapio Luoma. Uskomattoman lisän teki se, että paneelin aikana tanssitaiteilija Jarkko Lehmus tulkitsi keskustelua tanssien.

Paneeli oli hyvin yksimielinen siitä, että ilmastonmuutos on jo nyt todellisuutta ja ihmisen aiheuttamaa. Samaa mieltä oltiin myös siitä, että muutoksilla on kiire, ja että keinoja niihin on, kunhan yhteinen tahto löytyy.

Piispa kehotti meitä pysähtymään ja miettimään: onko meidän pakko saada kaikki, mitä haluamme? Kaikella kulutuksella on vaikutusta ilmastoon. Karoliina Tuukkanen esitti, että voisimme hankkimisen sijasta siirtyä luopumiseen ja luopumalla jostakin saada tilalle vapautta ja rauhaa.

On tärkeää, että me ihmiset vaikutamme päättäjiimme ja vaadimme muutoksia. Suomessa metsillä on tärkeä merkitys ilmaston kannalta. Voimme vaikuttaa siihen, että yhteisesti omistamiamme valtion, seurakuntien ja yhteisöjen metsiä hoidetaan kestävällä tavalla. Myös talousmetsät säilyvät metsinä, jos avohakkuiden sijaan suositaan jatkuvaa kasvatusta.

Jokainen meistä voi hillitä ilmastonmuutosta omilla ratkaisuillaan. Voimme vähentää lihansyöntiä ja ostaa uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Yritykset ja yhteisöt voivat nopeuttaa kehitystä pois hiilestä uusiutuvaan energiaan siirtämällä sijoituksiaan pois fossiilisesta teollisuudesta,

Olen todella kiitollinen Espoon seurakunnille, että järjestitte näin hienon tapahtuman.

Veli-Matti Korhonen
Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.