null Mielipide: Kirkon tunnustuksesta poikkeamista ei aina rangaista erottamisella

Mielipide: Kirkon tunnustuksesta poikkeamista ei aina rangaista erottamisella

Tuomiokapituli erotti Kai Sadinmaan pappisvirasta 18.8. Tämä erottaminen toi mieleeni Ilta-Sanomien julkaiseman professori Heikki Räisäsen haastattelun 24.5.1994. Haastattelussa Räisänen kiteytti vakaumuksensa sanoilla: ”Jumala on kuollut, mutta ateisti en ole.”

Sanoillaan Räisänen poikkesi kirkon tunnustuksesta paljon radikaalimmin kuin Sadinmaa. Toisin kuin Sadinmaa Räisänen sai pitää pappisvirkansa kuolemaansa saakka. Kyseessä ei ollut akateeminen keskustelu, vaan Räisänen luterilaisena pappina puhui vastoin kirkon tunnustusta julkisesti.

Näiden kirkonmiesten kohtelu kirkon taholta on epätasa-arvoista. IS:n juttu jäi mieleeni siksi, että siskoni haudattiin Jumalaan uskovana samana päivänä, kun Räisäsen haastattelu julkaistiin lehdessä.

Markus Koskela

Lahti