null Mielipide: Kirkossa striimattiin jo vuonna 1998 – Maunulan verkkokirkko oli uranuurtaja

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkossa striimattiin jo vuonna 1998 – Maunulan verkkokirkko oli uranuurtaja

Kirkko ja kaupunki -lehdessä oli mielenkiintoinen juttu Vuoden papiksi valitusta Markus Kartanosta. Sinänsä erinomaisesta jutusta saa hieman sen käsityksen, että kirkon tapahtumien striimaaminen ja vieminen verkkoon olisi jotakin uutta. Tämän vuoksi pari seikkaa muistin virkistämiseksi.

Tietääkseni ensimmäinen virallinen kirkollinen tapahtuma striimattiin livenä verkkoon jo vuonna 1998. Kyseessä oli Helsingin hiippakunnan synodaalikokouksen tapahtuma, jossa papisto kokoontui Tuomiokirkon portaille hyvän mielen osoitukseen maahanmuuttajien puolesta. Tämän jälkeen Helsingin seurakunnat kokeilivat suoria verkkolähetyksiä sekä niiden tallentamista uraauurtavassa Maunulan verkkokirkossa vuosina 2002–2012. Maunulan kirkossa striimattiin ja tallennettiin internetiin jumalanpalveluksia, konsertteja, kasteita, vihkimisiä ja keskustelutilaisuuksia. Toimintaa veti taidolla silloinen Oulunkylän kirkkoherra Heikki Järvinen.

Maunulan kotikirkko, sittemmin verkkokirkko, palkittiin vuonna 2002 digitaalisten innovaatioiden katselmuksessa Tampereen MindTrekin pääpalkinnolla. Jostakin syystä tämä noin 10 vuotta aikaansa edellä ollut toiminta ajettiin kirkossa hiljalleen alas.

Ilokseni voin kuitenkin todeta, että Maunulan verkkokirkon toimintaidea siirtyi vähitellen kirkosta kaupunkiin ja synnytti nykyisen Helsinki-kanavan, josta löytyy Helsingin kaupunginvaltuuston kokousten lisäksi valtava määrä tapahtumia ja videoita kaupunkilaisten elämästä ja toiminnasta. On hienoa, että vuoden papin toiminnan ansiosta kirkko on entistä enemmän alkanut arvostaa myös verkon kautta tapahtuvaa työtä.

Ari Tammi
pastori, Helsingin seurakuntien ex-verkkotuottaja ja Helsingin kaupungin ex-verkkoviestintäpäällikkö

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pappi Arto Vallivirta tekee vartin pituista verkkokirkkoa nuorille aikuisille

Ajankohtaista Hengellisyys

Verkkokirkko paikkaa korona-ajan hengellistä vajetta.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.