null Mielipide: Kumpikin vaalitapa toimii seurakunnassa

Puheenvuorot

Mielipide: Kumpikin vaalitapa toimii seurakunnassa

Seppo Kauppinen nosti esiin kysymyksen siitä, miksi Kallion seuraava kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla. Kallion seurakuntaneuvostossa perehdyimme vaalitapojen etuihin ja haittoihin sekä Malmin ja Paavalin seurakunnissa uudesta vaalitavasta saatuihin kokemuksiin.

Seurakuntaneuvoston tekemä kirkkoherran rekrytointi on luonteeltaan melko normaali työhönottotilanne. Siinä voidaan haastatteluiden ja testien avulla arvioida hakijoiden osaamista ja sopivuutta tehtävään. Neuvoston tekemässä valinnassa voidaan käsitellä tarkemmin esimerkiksi esimiestaitoja ja hallinnollista osaamista.

Suorassa vaalissa seurakuntalaiset voivat ja saavatkin valita vapaasti suosikkinsa kolmesta ehdokkaasta, ja hakukriteerit jäävät osin taka-alalle. Suoran vaalin etuna on juurikin näkyvyys ja seurakuntalaisten aktivoituminen.

Seurakuntaneuvosto on seurakunnan jäsenten vaaleilla valitsema. Neuvosto edustaa erilaisia seurakuntalaisia aika kattavasti, ja lisäksi se tuntee seurakunnan strategian ja tarpeet.

Molemmilla vaalitavoilla on mahdollista löytää seurakunnalle hyvä kirkkoherra. Seurakuntaneuvoston keskustelussa suurin osa piti neuvostovalinnan etuja suurempina.

Johanna Hautakorpi
seurakuntaneuvoston kokousten puheenjohtaja

Eeva-Liisa Hurmerinta
vt. kirkkoherra
Kallion seurakunta

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.