null Mielipide: Migri pitää kristittyjä turvapaikanhakijoita ahtaalla portilla

Mielipide: Migri pitää kristittyjä turvapaikanhakijoita ahtaalla portilla

”Näin Jeesus-elokuvan. Jeesus antoi rakkauden ja anteeksiannon ja hän kertoi totuuden. Hän teki sellaisia ihmeitä, joihin vain Jumalalla on voima ja valta. Hän menetti jopa oman henkensä ihmisten syntien takia. Nämä ajatukset ja teot vetivät minua Jeesukseen päin.”

Näin kertoo turvapaikanhakijanuori, jonka kastejuhlaan osallistuin. Kastepappi muistutti kastettavia siitä, millaisen riskin he tällä valinnallaan ottavat. Nieleskelin kyyneleitä.

Tämä nuori tulee kulttuurista, jossa uskonto vaikuttaa laajalti elämään ja yhteiskuntaan, esimerkkeinä säännölliset rukoushetket, ramadan ja miesten ja naisten väliset suhteet. Hän on elänyt vain yhden viidesosan elämästään kristillisessä (jonkun mielestä jälkikristillisessä) Suomessa. Hän tekee havaintoja kulttuurien eroista ja peilaa näkemäänsä hänelle tuttuun islamilaiseen elämänmenoon.

Hän käy kirkossa ja hämmästelee, että suomalaiskristityt auttavat häntä ilman mitään taka-ajatuksia. Hän näkee, että Suomessa toteutuu naisten ja miesten tasa-arvo, ja järkeilee sen johtuvan kristinuskosta – onhan Jumala luonut meidät kaikki vapaiksi ja tasa-arvoisiksi.

Nuori sanoo, että hänellä on Jeesus sydämessään. Hän ei enää tunne elämäänsä arvottomaksi eikä itseään yksinäiseksi.

Vastaanottokeskuksessa hän joutuu pitämään ratkaisunsa salassa. Raamattua hän lukee puhelimesta tai kipaisee kirjaston lukusaliin. Kun poika kertoi kotiväelleen kääntymisestään, äiti lakkasi vastaamasta hänen puheluihinsa.

Migrille hänen vakaumuksensa ei riitä. ”Sinä vain sanot, että olet kristitty, oikeasti et ole. Puheesi on ulkokohtaista. Voit palata lähtömaahasi vaaratta.” Migrin turvapaikkayksikön johtaja puhuu lehtihaastattelussa ”kristittyinä esiintyvistä afgaaneista.” Miten loukkaavaa, miten yliolkaista.

Kristinusko on tie, ja tämä nuori on vasta sen alkumetreillä.

Mihin konventioon Migri tukeutuu: luterilaiseen, herätyskristilliseen, vapaiden suuntien perinteeseen? Entä jos puhuteltava ei pysy konventiossa vaan sattuukin ajattelemaan itse? Tai jos hän ei kykene kovin käsitteelliseen ajatteluun eikä pysty sanallistamaan tietoaan ja kokemuksiaan?

Kristinuskon Jumala on ystävällinen. Hän etsii itse ihmisiä ja ohjaa heidät oikealle tielle, vastaa nuori.

 

Kaarina Heiskanen

nuorten turvapaikanhakijoiden vapaaehtoinen tukihenkilö

Suolahti

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: