null Mielipide: Miksi kirkko ei hoida hautoja paremmin?

Puheenvuorot

Mielipide: Miksi kirkko ei hoida hautoja paremmin?

Lähdin käymään vanhempieni haudalla Honkanummen hautausmaalla. Käyn siellä säännöllisesti, koska haluan, että vanhempieni hauta on hyvässä kunnossa. Muutama vuosi sitten hautausmaa oli kaunis. Kukkaistutukset ja koko alue oli hyvin hoidettu. Mutta nykyisin ei enää leikata ruohoa siimaleikkurilla kukkien ympäriltä, jos siitä ei maksa erikseen.

Keskustelin erään työntekijän kanssa ja hän kertoi minulle, että on ehdottomasti kielletty leikkaamasta, jos siitä ei ole maksettu. Mielestäni tämä on törkeätä. Eivätkö vainajat ole maksaneet tarpeeksi kirkollisveroa? Eivät varmaan, kun kirkko viis veisaa hautausmaan ulkomuodosta.

Britt Strömberg

 

Edellisen johdosta: Viime kesänä aloittaneena uutena ylipuutarhurina voin todeta, että hautaustoimessa on tehty aivan oikeita ratkaisuja viime vuosina, kun toimintaa Honkanummen hautausmaalla on kehitetty.

Kirkkolaki velvoittaa hautaoikeuden haltijan, eli omaiset, pitämään haudan hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuna (KL 17:5). Kirkkolaissa mainitaan myös, että seurakuntayhtymä voi sopia hautaoikeuden haltijan kanssa, että yhtymä ottaa korvauksesta määräajaksi vastuun haudan hoidosta. Tähän perustuen Helsingin seurakuntayhtymän kaikille hautausmaille on tehty yhteiset toimintalinjaukset siitä, minkälaisia työsuoritteita haudoilla tehdään. Honkanummen hautausmaalla toimitaan näiden linjausten mukaan.

Hautausmaiden toiminnan ja yleisten alueiden ylläpidon kustannukset katetaan yhtymän keräämin hautauspalvelumaksuin sekä valtion maksamalla rahoituksella, jonka perusteena on kirkon rooli yhteiskunnallisten tehtävien hoitajana. Seurakuntayhtymän hoidettavaksi annetuilla haudoilla hoitotyö rahoitetaan hautainhoitorahastoon kerätyillä haudanhoitomaksuilla.

Marko Laakso

ylipuutarhuri

Honkanummen hautausmaa

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Honkanummelle avataan metsähauta-alue, jonka maamerkkinä ovat jättimäiset siirtolohkareet

Ajankohtaista

Metsähauta-alue halutaan säilyttää luonnontilaisena. Siksi uurnahautauksia ei tehdä talvella.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.