null Mielipide: Nuoret aktivistit eivät pysty kieltämään ekologista kriisiä

Puheenvuorot

Mielipide: Nuoret aktivistit eivät pysty kieltämään ekologista kriisiä

Markku Metsäranta (K&k 17.12.) patistaa nuoria ratkomaan aikamme hirvittäviä uhkia seuraamalla modernin elämän tuttuja polkuja. Niistä mainitaan tiede, insinööritaito, yrittäjyys, parlamentarismi ja edistys.

Kirjeen päätelmässä esitetty väite, että päättäjät ovat riippuvaisia yrityksistä, on osittain totta. Onhan talouskasvusta tehty edistyksen synonyymi ja yhteiskuntarauhan tae.

Samalla olemme kuitenkin unohtaneet tai oppineet kieltämään, miten erilaisin tavoin elämä tällä ihmiselle suotuisalla planeetalla on vuosisatojen saatossa osattu järjestää. Kun käsitys edistyksestä alkoi rajoittua talouskasvuun, myös mielikuvituksemme kapeni.

Tällaisesta perspektiivistä yrittäjyys esiintyy monen muun asian perustana, jota insinöörien, tiedemiesten, mainostajien ja finanssialan ammattilaisten oletetaan palvelevan. Myös yhteiskunnallinen yrittäjyys on kasvussa, mutta se pikemminkin mukailee kuin haastaa.

Katujen risteyksissä istuvien ja koululakkoon menevien nuorten elämässä, johon jo ennen pandemiaa vaikutti myös talouskasvun hidastuminen, on moderni edistyksen resepti vanhentunut. Heille ei ole mahdollista jatkaa kuten ennenkin tai yrittää kieltää yhä ilmiselvempi ekologinen kriisi.

Siksi lähettäisimme nuorille aikalailla eri viestin: arvostamme teidän energiaanne, kuuntelemme teidän mielikuvitusta avartavaa ja lohtua tuovaa aktivismianne. Sillä vaikka meille on opetettu, että yrittäjyyttä tulee palvoa, loppujen lopuksi tiedämme olevamme riippuvaisia aivan muista asioista.

Eeva Berglund

Eeva Houtbeckers

Helsinki

Jaa tämä artikkeli: