null Mielipide: Yritykset heräsivät ympäristövastuuseen pakon kautta

Puheenvuorot

Mielipide: Yritykset heräsivät ympäristövastuuseen pakon kautta

Markku Metsäranta kirjoitti mielipiteessään (K&k 17.12.), että ”yritykset ovat tehneet ympäristön eteen paljon enemmän töitä kuin edes tajuamme”. Monet yritykset ovat toki tehneet paljon töitä, mutta ympäristöstä huolehtiminen ei alkanut yritysten omasta aloitteesta.

Yrityksen lakiin kirjoitettu tehtävä on yksiselitteisesti voiton tuottaminen omistajille, mistä yritysjohtajat meitä jatkuvasti muistuttavat. Ympäristöstä huolehtiminen on tullut yrityksille ensisijaisesti pakon kautta.

Joko yhteiskunnan päättäjät ovat kansalaisten painostamana asettaneet yrityksille ympäristönsuojeluvelvoitteita tai ne ovat todenneet, että ympäristönsuojelun ottaminen huomioon toiminnassa on niille taloudellisesti kannattavaa. Tämäkin on yleensä epäsuorasti seurausta velvoitteista. Lisäksi osa yrityksistä on perustanut liiketoimintansa ympäristönsuojeluvaatimusten täyttämiseen tarvittavien ratkaisujen toteuttamiseen.

Nuorten aktiivisuus mieltä osoittamalla tai ns. kansalaistottelemattomuutta harjoittamalla ei ole ongelma. Ongelma on yhteiskuntien hidas muutos.

Se mistä me oikeasti olemme riippuvaisia, on ympäristö – ilman sitä meillä ei ole ruokaa. Yritykset ovat ympäristön kannalta sekä ongelmien luojia että ratkaisujen tarjoajia. Kyetäänkö ratkaisuilla maailmanlaajuisesti kumoamaan ongelmat, kuten ilmaston nopea lämpeneminen, on seuraavien vuosikymmenten suuri kysymys.

Tässä päättäjät ovat edelleen avainasemassa. Porkkana ja keppi ovat yhteiskunnan välineitä myös yrityksiä kontrolloitaessa.

Jos nuorten aktiivisuus saa muutosta vähänkin nopeutettua, niin se on kaikki ”kotiin päin”. Uskon, että aktivisteista merkittävä osa haluaa ja kykenee toimimaan myös parlamentarismin, tutkimuksen ja yritysten kautta.

Veli Kokkonen
Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.