null Mielipide: Oman uskonnon opetusta tarvitaan

Puheenvuorot

Mielipide: Oman uskonnon opetusta tarvitaan

Viime aikoina on esitetty uskonnonopetuksen muuttamista. Muun muassa Vantaalla on esitetty valtioneuvostolle, että uskonnon osalta ylioppilaskokeessa ei enää eroteltaisi evankelisluterilaista ja ortodoksista uskontoa. Puhuttaisiin yleisesti uskonnosta, jotta turvattaisiin mahdollisuus laaja-alaisempaa tietämystä vaativiin kysymyksiin.

Huoli liian kapeasta opetuksen pohjasta nykyisellään lienee kuitenkin aiheeton. Jo nykyisin yo-tutkinnon perustana olevat lukiokurssit sisältävät paljon tietoa eri näkemyksistä ja uskonnoista.

Pääkaupunkiseudulla joissakin kouluissa, joskus taloudellisistakin syistä, on nostettu esille eri uskontojen opettamista yhdessä. Opetusministeri on linjannut selvästi, että lakia ei olla muuttamassa. Perusperiaate on edelleen oman uskonnon opetuksen turvaaminen.

Hävittämällä koulussa oman uskonnon sisältöjä heikennämme kykyä ymmärtää asioita ja toimia moniulotteisessa maailmassamme. Nopein tie moninaisten jopa äärilaidoille kulkevien ryhmien kasvulle on luopua kristillisen uskomme antamasta hyvästä perustasta. Yhteiskuntamme kannalta siinä on jo vuosisadat ollut keskeistä elämä lähimmäisen hyväksi Luojamme osoittamien pelisääntöjen pohjalta. Juuri missään maailmalla emme löydä uskonnollista tyhjiötä. Jokin näkemys ihmismieliä aina ohjaa, myös modernissa lännessä.

Jouko Jääskeläinen

VTT, Vantaa

kirkolliskokouksen jäsen, kaupunginvaltuutettu (KD)

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Eri uskontojen ja elämänkatsomustiedon opettajat vastustavat yhteistä katsomusainetta

Hyvä elämä

Elämänkatsomustietoa opettava Ukri Pulliainen: "Vaara on, että siitä tulisi faktojen ulkokohtaista opettelua."


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.