null Mielipide: Pitäisikö olla huolissaan seurakuntien sijoituksista Credit Suisse -pankissa?

Puheenvuorot

Mielipide: Pitäisikö olla huolissaan seurakuntien sijoituksista Credit Suisse -pankissa?

Sveitsiläinen Credit Suisse -pankki on kärsinyt skandaaleista jo vuosien ajan ja nyt viimeksi vakavista ongelmista kannattavuuden ja likviditeetin kanssa. Kyseinen pankki hoitaa myös Helsingin seurakuntayhtymän sijoituksia kaikkien seurakuntien puolesta.

Onko seurakuntayhtymä suojannut sijoituksiaan jollakin tavalla pankin mahdollista konkurssia tai selvitystilaa varten? Onko seurakuntayhtymä harkinnut muita vakavaraisia vaihtoehtoja sijoitustensa hoitamiseksi? Onko yhteinen kirkkovaltuusto tietoinen sijoitusten nykytilasta? Pitäisikö tilanteesta olla huolissaan?
Tuomas Anttila
seurakuntaneuvoston jäsen, Petrus församling
Helsinki


Seurakuntayhtymän hallintojohtaja vastaa: Credit Suisse -pankki ei ole riski seurakuntayhtymän sijoitusvarallisuudelle.

Maalis–huhtikuun vaihteessa seurakuntayhtymän rahavarojen sijoitussalkun markkina-arvosta 10,07 prosenttia oli säilytyksessä CS:ssä. Kyse on niin sanottujen struktuurisijoitusten säilytyksestä, vanhojen sijoitusten hännistä. Vuonna 2021 voimaan tulleen uuden sijoitusstrategiamme mukaisesti valtaosa struktuurisijoituksista on aktiivisesti purettu.

CS:n säilytyksessä olevista vanhoista struktuurisijoituksista suuri osa on pääomaturvattuja: saamme vähintään sijoitetun pääomaosuuden takaisin. Lisäksi on tärkeää huomata, että CS ei ole omistamiemme struktuurien liikkeellelaskija, joten CS:n mahdollinen konkurssi ei vaikuttaisi struktuuriemme arvoon. Seurakuntayhtymällä ei ole enää käteisvarallisuutta CS:ssä.

Yhtymän rahavarojen sijoituksia ja kiinteistösijoituksia ohjaa ja valvoo sijoitusneuvottelukunta. Sijoituksista raportoidaan säännöllisesti yhteiselle kirkkoneuvostolle. Kaikilla valtuutetuilla on pääsy sijoitustietoihin tilinpäätösten ja osavuosiraporttien avulla.

Lyhyesti vastaten: USB-pankin äskettäin ostaman CS:n nykyinen tilanne ei vaikuta yhtymän sijoitusvarallisuuteen, joten huolissaan ei tarvitse olla.
Juha Silander
hallintojohtaja, Helsingin seurakuntayhtymä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.