null Mielipide: Ihmiset kirkkoihin soittamaan ja laulamaan

Puheenvuorot

Mielipide: Ihmiset kirkkoihin soittamaan ja laulamaan

Nuorena olin mukana seurakuntien toiminnassa, ja nyt haluaisin nostaa esille arvokkaan asian, joka kirkolla on jatkuvasti käytössään, mutta joka näkyy suurelle yleisölle yllättävän vähän. Seurakuntien piirissä on valtavasti musiikillista lahjakkuutta, soittimia, upeita tiloja ja tietysti myös hieno akustiikka kirkoissa.

Yhteiskunnassa taas on hyvin vähän edullisia, matalan kynnyksen mahdollisuuksia opiskella soitinten alkeita sekä laulaa ja soittaa yhdessä, etenkin aikuisille ja musiikin ulkopuolella kasvaneille. Heistä monet olisivat kiinnostuneita oppimaan soitto- tai laulutaitoja. Kirkon tiloja voisi myös avata pop-up -tyyliin muusikkoryhmille. Yleisö tietäisi, että esimerkiksi tiistai-iltaisin tietyssä kirkossa on aina elävää musiikkia kuunneltavaksi ja sisään voi vain poiketa kuuntelemaan.

Olisi mahtavaa, jos seurakunnat voisivat tarjota pienestä maksusta eri soitinlajien soittotunteja. Olen satunnaisesti nähnyt tällaista tehtävän ilmaiseksi. Vaikka ryhmät ovat olleet täysiä, ne ovat loppuneet esimerkiksi opettajan muuttaessa pois.

Voisiko tällaista toimintaa organisoida laajemmin ja maksaa opettajille palkkion? Näin toiminta ei olisi satunnaista ja pelkästään vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Uskoisin, että monet olisivat valmiita maksamaan kohtuullisen korvauksen tunnista. Opetustyötä voisi tarjota niille soittotaitoisille, jotka nauttisivat opettamisen tuomasta ilosta elämässään.

Musiikilliset taidot olisi kiva saada yhteiskuntaan mukaan vähän liikunnan tapaan luonnolliseksi tavaksi ilmaista itseään. Tässä kirkolla olisi mahtava tilaisuus toimia suunnannäyttäjänä ja kokoavana voimana.

Sanna Ruskomäki

yrittäjä, Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.