null Mielipide: Raamatun tutkimusta ei ole pimitetty

Puheenvuorot

Mielipide: Raamatun tutkimusta ei ole pimitetty

Pitääkö Raamatun tutkimusta pimittää tyhmältä kansalta? Näin Jaakko Heinimäki otsikoi pääkirjoituksensa. Tyylilleen uskollisena hän kärjistää ja antaa kuvan, että kirkko olisi viimeiset viisikymmentä vuotta pyrkinyt salaamaan Raamatun tutkimuksen tuloksia.

Todellisuudessa kirkon johto on tiiviisti seurannut uusinta tutkimusta, mutta samalla pyrkinyt viisaasti varomaan tieteen pelikentälle kuuluvia yksipuolisuuksia ja virhetulkintoja.

Heinimäen mukaan pimitystä on tapahtunut erityisesti avioliittokeskustelussa. Hän viittaa Martti Nissisen ja Päivi Vähäkankaan Vartijassa julkaistuun artikkeliin, jonka mukaan Raamattu edellyttäisi uutta tulkintaa avioliitosta.

Lainaan tähän yhden lauseen kyseisestä artikkelista: ”Omassa kirkossamme raamatullisena avioliittokäsityksenä on perinteisesti pidetty kahden ihmisen, miehen ja naisen, välistä virallistettua, elinikäistä suhdetta, jonka tarkoitus on tuottaa jälkeläisiä. Avioliitto esiintyy todellakin tällaisena niin Vanhan kuin Uuden testamentinkin teksteissä sekä eksplisiittisesti että implisiittisesti.”

Siis mikä olikaan ongelma? Lisäksi Nissinen ja Vähäkangas kertovat, että ”raamatullisena avioliittokäsityksenä voisi kuitenkin pitää moniavioisuutta, avioeron kieltämistä tai avioliiton karttamista – niille kaikille löytyy perusteluja Raamatusta”.

Kyllä tämä on aina tiedetty, eikä sitä ole kukaan pyrkinyt pimittämään. Silti kirkko tekee oikein, kun se seuraa Uuden testamentin viitoittamaa päälinjaa.

Eero Junkkaala
teologian tohtori, raamattukouluttaja

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Pitääkö Raamatun tutkimusta pimittää tyhmältä kansalta?

Puheenvuorot

Terho Pursiaisen Uusin testamentti täytti viisikymmentä vuotta. Tutkijoiden analyysi kirkon avioliittomietinnöstä osoittaa, että Raamattu alistetaan edelleen oikeassa olemisen käsikassaraksi eikä raamatuntutkimusta oteta vakavasti.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.