Mielipide: Sähköinen äänestys ei toimi kirkossa
Luin todella kauhistuneena pitkän artikkelin, jossa ehdotettiin niin sanottuun sähköiseen äänestykseen siirtymistä (K&k 2.3.). Niin merkityksettömätkö seurakuntavaalit ovat? Ongelma vaalisalaisuudessa sentään mainittiin ohimennen, mutta tätäkin vähäteltiin. Ja toistettiin kaikki nämä vertailut esimerkiksi verkkopankkeihin.
Rahansiirrolla ja äänestyksellä on ratkaiseva ero. Rahansiirrossa ketjua on voitava seurata alusta loppuun. Äänestyksessä pitäisi samanaikaisesti varmistaa, että ääni pysyy matkalla samana ja tiedetään, kuka sen on antanut, eikä toisaalta tiedetä, kuka minkäkin äänen on antanut. Pallon pitää siis olla yhtaikaa laatikossa ja sen päällä.
Esimerkiksi osuuskaupan vaaleissa otetaan tietoinen riski, että joku äänestää toisen puolesta (näin joku on maininnut tehneensäkin). Silloin oletetaan, ettei kukaan viitsi teknisesti väärentää tulosta. Pelkään, että seurakuntavaaleissa riski on suurempi – joku voi haluta sotkea vaalit.
Tietoliikenne ei koskaan ole täysin suojassa, toisin kuin artikkelissa väitettiin. Yhteys voidaan kaapata ja sisältöä muuttaa (tällaisia rikoksiahan tehdään jatkuvasti).
Suurin ongelma on kuitenkin vaalisalaisuuden ja vaalivapauden takaaminen, jos äänestystilanne ei ole valvottu. Kotona voi kätevästi vahtia, että se perheenjäsenen ääni varmasti menee oikealle henkilölle...
Se, että äänestysluettelo on paperilla tai että ihmisille lähetetään vanhentunutta tietoa, on sitten toinen ongelma. Siihen, että posti hukkaa ja viivyttää ennakkoääniä, on löydettävä jokin muu ratkaisu.
Laura Kataja
tietojenkäsittelytieteen maisteri
Espoo
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Eduskunta siunasi kirkkolain uudistuksen – tavoitteena keventää kirkon hallintoa ja lisätä seurakuntien toiminnanvapautta
AjankohtaistaEduskunta hyväksyi pitkään vireillä olleen kirkkolain uudistuksen viimeisessä täysistunnossaan 2.3.