null Mielipide: Sähköinen äänestys ei toimi kirkossa

Puheenvuorot

Mielipide: Sähköinen äänestys ei toimi kirkossa

Luin todella kauhistuneena pitkän artikkelin, jossa ehdotettiin niin sanottuun sähköiseen äänestykseen siirtymistä (K&k 2.3.). Niin merkityksettömätkö seurakuntavaalit ovat? Ongelma vaalisalaisuudessa sentään mainittiin ohimennen, mutta tätäkin vähäteltiin. Ja toistettiin kaikki nämä vertailut esimerkiksi verkkopankkeihin.

Rahansiirrolla ja äänestyksellä on ratkaiseva ero. Rahansiirrossa ketjua on voitava seurata alusta loppuun. Äänestyksessä pitäisi samanaikaisesti varmistaa, että ääni pysyy matkalla samana ja tiedetään, kuka sen on antanut, eikä toisaalta tiedetä, kuka minkäkin äänen on antanut. Pallon pitää siis olla yhtaikaa laatikossa ja sen päällä.

Esimerkiksi osuuskaupan vaaleissa otetaan tietoinen riski, että joku äänestää toisen puolesta (näin joku on maininnut tehneensäkin). Silloin oletetaan, ettei kukaan viitsi teknisesti väärentää tulosta. Pelkään, että seurakuntavaaleissa riski on suurempi – joku voi haluta sotkea vaalit.

Tietoliikenne ei koskaan ole täysin suojassa, toisin kuin artikkelissa väitettiin. Yhteys voidaan kaapata ja sisältöä muuttaa (tällaisia rikoksiahan tehdään jatkuvasti).

Suurin ongelma on kuitenkin vaalisalaisuuden ja vaalivapauden takaaminen, jos äänestystilanne ei ole valvottu. Kotona voi kätevästi vahtia, että se perheenjäsenen ­ääni varmasti menee oikealle henkilölle...

Se, että äänestysluettelo on paperilla tai että ihmisille lähetetään vanhentunutta tietoa, on sitten toinen ongelma. Siihen, että posti hukkaa ja viivyttää ennakkoääniä, on löydettävä jokin muu ratkaisu.

Laura Kataja

tietojenkäsittelytieteen maisteri

Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.