null Mielipide: Seurakuntavaaleissa voisi kokeilla nettiäänestystä

Puheenvuorot

Mielipide: Seurakuntavaaleissa voisi kokeilla nettiäänestystä

Seurakuntien uudet luottamushenkilöt aloittavat alkuvuodesta työnsä. Haluamme kuitenkin vielä palata marraskuun vaalien äänestysaktiivisuuteen.  Se on asia, joka helposti unohtuu, kun taas neljän vuoden päästä harmitellaan matalia lukuja.

Helsingin äänestysprosentti oli nyt vain 10,03, eikä koko maan luku 12,7 ole merkittävästi parempi. Ensimmäisenä korjausliikkeenä äänestäminen tulisi tehdä mahdollisimman helpoksi niin, että seurakuntavaaleissa voisi äänestää myös netin kautta samaan tapaan kuin osuuskauppojen ja yliopistojen vaaleissa.

Seurakuntavaaleissa kaksi rinnakkaista vaalia, neuvoston ja kirkkovaltuuston, aiheuttaa runsaasti sekaannuksia. Jo pelkkä sähköinen äänioikeutettujen luettelo sujuvoittaisi prosessia ja ehkäisisi hylättyjä ääniä. Kirkkohallituksen edustajat ovat suhtautuneet uudistukseen julkisissa puheenvuoroissaan varovaisesti, koska nettiäänestystä ei ole käytössä muissa vaaleissa.

Valtiovallan taholta kirkkoa on kuitenkin tähän kannustettu useita vuosia sitten. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdotti syksyllä 2018 kirkolliskokoukselle sähköisen äänestyksen kokeilemista seurakuntavaaleissa. Kirkon vaaleihin on jo otettu muita vaaleja matalampi 16 vuoden äänestysikä. Tämäkin on hyvä esimerkki siitä, että seurakuntavaalit voisivat nimenomaan olla hyvä foorumi kokeilla uusia äänestystapoja.

Marianne Heikkilä

rovasti, Lauttasaari, Helsinki

Ville Jalovaara

dosentti, Vuosaari, Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.