null Mielipide: Seurakuntavaaleissa äänestämisen ei tulisi olla vaikeaa

Puheenvuorot

Mielipide: Seurakuntavaaleissa äänestämisen ei tulisi olla vaikeaa

Päätoimittaja Jaakko Heinimäki nosti pääkirjoituksessaan esiin tärkeän teeman (K&k 8.9.). Seurakuntavaalien ehdokaslistojen nimistä harvoin aukenee, mitä asioita ajetaan.

Tämä on ollut ongelma siitä asti, kun nykymuotoisia kirkkovaaleja on vuodesta 1970 järjestetty. Sitä ennen luottamushenkilöt valittiin niin sanotussa kirkonkokouksessa, jossa sakastiin kokoontui seurakunnan ydinjoukko valitsemaan keskuudestaan luottamushenkilöitä. Vaihtuvuutta tuli lähinnä ajasta ikuisuuteen siirtymisen kautta.

1970-luvun jälkeen kirkon vaalijärjestelmän kehittäminen on ollut vähäistä, vaikka äänestysaktiivisuutta on harmiteltu jatkuvasti. Olin kymmenen vuotta sitten mukana tekemässä aloitetta, jossa ehdotimme, että seurakuntavaaleissa voisi äänestää myös netin kautta samaan tapaan kuin osuuskauppavaaleissa. Kirkkohallitus ei tälle lämmennyt.

Välillä pohdin, onko kirkossa tahoja, joita ei vaivaa, että vaalilistojen nimet ovat vaikeatulkintaisia eikä kynnys äänestää ole kovin matala. Jos näin on, voitaisiinko muutokseen olla pian ­valmiita?

Ville Jalovaara

dosentti, Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.