null Mielipide: Uusi aluevaltuusto uudistaa soten

Puheenvuorot

Mielipide: Uusi aluevaltuusto uudistaa soten

Tammikuussa 2022 Suomessa järjestetään ensimmäiset aluevaalit. Espoo kuuluu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen yhdeksän muun kunnan kanssa.

Uuden aluevaltuuston tehtävä on toteuttaa sote-uudistus. Osittain sitä onkin jo tehty keskittämällä ja vähentämällä palveluita. Jonot ovat pidentyneet. Kolmen kuukauden hoitotakuu ei useinkaan toteudu. Vaikka Jorvin sairaalaa on kehitetty viime vuosina, sen resurssit eivät riitä vastaamaan edes espoolaisten tarpeisiin.

Länsi-Uudenmaan alueella Lohjan sairaalalla on hyvät kehittymisen edellytykset. Se, että yhtä kehitetään, ei saisi olla toiselta pois. Huolimatta siitä, missä asuu, tulee asioiden olla samalla tavalla. Se helpottaisi myös Espoon ruuhkia.

Asiakkaan hyppyyttäminen ovelta ovelle tulee lopettaa. Asiakkaan ei pidä joutua opettelemaan palvelurakennetta ulkoa tietääkseen, mistä apua saa mihinkin.

Toinen keskeinen asia tulevassa sote-uudistuksessa on hoitoalan henkilökunnan riittävyys. Työntekijäpula on todellinen, kun kaikkia avoimia virkoja ei saada tällä hetkellä täytettyä eikä sijaisiakaan ­tahdo saada.

Terveydenhoitoalan vetovoimaan ja työvoiman pysyvyyteen julkisella puolella on panostettava tuntuvasti. On muutettava työolosuhteita ja työaikoja sekä kehitettävä johtamistyyliä. Hyvinvoiva henkilöstö jaksaa hoitaa.

Sari Mäki
aluevaaliehdokas (KD), Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.